Изложба поводом 125 година од рођења архитекте Милана Злоковића

Нема коментара Share:

03.04.2023.
Завод за заштиту споменика културе града Београда, у сарадњи са Фондацијом Милан Злоковић, приредио је изложбу под називом „Архитект Милан Злоковић и фотографија: београдске реализације од 1924. до 1941. године / Идеја и мисао”. 

Како је најављено из Завода, изложба је организована поводом обележавања јубилеја „125 година од рођења архитекте Милана Злоковића”.

Ауторка изложбе је Ксенија Ћирић, историчар уметности и виши конзерватор Завода за заштиту споменика културе града Београда, док је аутор друге поставке, која ће бити приређена у Установи културе „Пароброд”, др Небојша Антешевић, архитекта. 

Панои са приказима седам објеката из опуса архитекте Милана Злоковића, који су проглашени за споменик културе, биће постављени током априла у свечаној сали овог завода. Изложба ће на тај начин представљати и сегмент традиционалне манифестације „Дани Београда”, која ће се одржати од 16. до 19. априла.

На паноима ће бити представљени историјски цртежи, старе и нове фотографије једног рентијерског објекта, више приватних стамбених вила, међу којима је и она коју је аутор пројектовао као своју породичну кућу, зграда Универзитетске дечје клинике у Тиршовој улици и пословна зграда „Фијата” на аутокоманди. Истовремено, на паноима ће се наћи и цитати архитекте Злоковића који се тичу, пре свега, његовог размишљања на тему модерне естетике и њеног места у савременим архитектонским и друштвеним токовима.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Манифестација „Васкршњи етно-базар” у Бољевцима

Следећа вест

Почиње фестивал „Рајићева ускршња радост”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *