Никодијевић: „Београдске електране” у сусрет новим технолошким решењима

Нема коментара Share:

08.03.2024.
Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је данас у топлани „Коњарник” пуштању у рад постројења за преузимање топлотне енергије произведене у комплексу санитарне депоније „Винча”.

Никодијевић је том приликом истакао да је пуштање овог постројења велики дан за Београђане.

– Када смо 2019. године потписали уговор за изградњу постројења за прераду отпада у Винчи, најавили смо бројне предности тог пројекта за грађане, упркос томе што су многи били скептични. Ово је друга фаза тог пројекта, док је прва била отварање санитарне депоније у Винчи и решавање вишедеценијског проблема за грађане Београда када је била у питању депонија у Винчи – истакао је Никодијевић.

Он је рекао да ће први пут „Београдске електране” почети да користе обновљиве изворе у снабдевању топлотном енергијом.

– То је значајно јер смо показали да је отпад вредан ресурс с обзиром на то да постаје ресурс града, а друга ствар је да почињемо да користимо савремене технологије и чувамо животну средину. Такође, постајемо мање зависни од увоза и потрошње гаса. Са 56,5 мегавата, које сада добијамо из енергане у Винчи, у могућности смо да пружимо квалитетније снабдевање грејањем становницима Врачара, Звездаре и Вождовца. Такође, стичу се и могућности за проширење и нове прикључке, пре свега индивидуалних корисника. То је јако значајно јер су индивидуална ложишта највећи загађивач – изјавио је Никодијевић.

Према његовим речима, ово је само један од пројеката планираних за „Београдске електране”, други је изградња топлодалековода о коме дуго прича, а коначно је тај пројекат започет.

– Када се термоелектрана у Обреновцу повеже на топлану на Новом Београду добиће се нови бенефити у испоруци топлотне енергије, а цео ЕКСПО ће бити прикључен на тај пројекат, тако да ћемо поред топлотне моћи да испоручујемо и расхладну енергију јер је све већа потрошња електричне енергије на расхлађивање. На тај начин ће се умногоме смањити и потрошња струје. Имамо велики потенцијал у геотермалним изворима, посебно лева обала Дунава, Батајница, тако да је у плану да радимо и на тим пројектима и да у будућности „Београдске електране”, као највећи снабдевач топлотне енергије на Балкану, буду технолошки најопремљеније и најсавременије, да користе савремену технологију која неће нарушавати животну средину, а грађанима ће омогућити бројне добробити. Ово постројење требало би грађанима да омогући вишедеценијско квалитетно грејање. Веома сам поносан на овај пројекат, што се наш град из године у годину брзо развија, што користимо савремене технологије и трудимо се да будемо у корак са савременим светом – рекао је Никодијевић и захвалио свима који су учествовали у реализацији овако значајног пројекта за будућност нашег града.

Вања Вукић, директор ЈКП-а „Београдске електране” је рекао да је данас велики дан за ово предузеће јер се први пут пушта енергија добијена из обновљивих извора.

– Ово је први пут да „Београдске електране” користе енергију из обновљивих извора из спалионице у Винчи. Ово ће направити прекретницу у развоју „Београдских електрана” и надам се да ћемо у будућности све више енергије добијати из обновљивих извора – рекао је Вукић.

Топлана „Коњарник” је пуштена у рад 1976. године и њена укупна инсталирана снага је 311 мегавата, док ће преузимањем топлотне енергије из спалионице смећа у Винчи ова топлана убудуће имати додатних 56,5 мегавата топлотне енергије. Из овог топлотног извора греју се потрошачи из делова општина Врачар, Звездара и Вождовац. Вредност инвестиције је 23,5 милиона евра.

Догађају је присуствовала и секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

Видео материјал са догађаја можете преузети са infobiro.tv

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Потписани „Интерфејс протокол” и „Уговор о пружању услуга” са кинеским и француским партнерима

Следећа вест

Измена јавног превоза због радова у Улици Милошев кладенац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *