Факултет примењених уметности важан део пројекта изградње београдског метроа

Нема коментара Share:

16.04.2024.
Споразум о сарадњи за активно укључење студената и наставног особља у пројекат изградње београдског метроа потписали су декан Факултета примењених уметности проф. Горан Чпајак и директор ЈКП-а „Београдски метро и воз” Андреја Младеновић, саопштено је из овог предузећа. 

Предузеће на овај начин додатно развија сарадњу са факултетима у циљу унапређења струке, иновација и технолошког развоја, те је од установа из првенствено техничке струке, проширује и на факултете из области друштвено-хуманистичких наука.

На догађају „Градимо МЕТРОполу” који је организован на факултету, Чпајак је истакао значај сарадње, како за пројекат, тако и за факултет и студенте, посебно оне који ће радити на осмишљавању и развоју различитих визуелних решења у фазама изградње метроа у српској престоници. 

– Наш факултет има традицију дугу више од седам деценија и имали смо прилику да учествујемо у многим великим и значајним пројектима још из времена старе Југославије. Кадар са Примењених уметности је осмислио и израдио графичка и дизајнерска решења и 70-их година прошлог века, када су постојале индиције о изградњи метроа, и та решења постоје и данас у архивама професора ове академске институције. Наши студенти и стручњаци су веома заинтересовани да допринесу пројекту београдског метроа и већ имамо конкретне идеје и предлоге. Такође, постоји могућности укључивања теме метроа и у неке од наших наставних програма – навео је Чпајак.

У разговору са студентима Андреја Младеновић представио је основе пројекта изградње београдског метроа и навео важност укључења домаћих стручњака и њиховог знања у различитим доменима и аспектима. 

– Ми видимо Примењене уметности као важног партнера, јер упоредо са радовима који подразумевају пројектовање и изградњу депоа и самих станица, шинског система и друго, неопходно је да се припреме и сва визуелна решења. Екстеријер и ентеријер будућих станица ће бити и својеврсно огледало метроа и Београда. Са факултетом већ разговарамо како ће бити осмишљени детаљи и решења, посебно за неке од централних станица као што су Савски трг, Трг републике, Бајлони, Славија, Карађорђев парк и друге. Ове станице су на местима од историјског, уметничког и културног значаја за Београд. Овде видимо додатну вредност метроа и могућност да се и кроз саме станице, као места на којима ће дневно циркулисати велики број путника, представе наше знаменитости – истакао је Младеновић.

Јавно комунално предузеће „Београдски метро и воз” наставља сарадњу са факултетима, а нова презентација планирана је у мају на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Галопска сезона на „Београдском хиподрому”

Следећа вест

Асфалтирање локалних путева у Младеновцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *