Весић и премијерка Брнабић представили услугу е-паркинг налепнице за особе са инвалидитетом

Нема коментара Share:

28.12.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић и премијерка Србије Ана Брнабић представили су данас у Старом двору услугу е-паркинг налепнице за особе са инвалидитетом. Нова услуга ће умногоме олакшати пријављивање, добијање, односно продужавање паркинг-налепница за особе са инвалидитетом, будући да је читав процес аплицирања сада могуће урадити „онлајн”.

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Весић је у име Града Београда захвалио премијерки Брнабић и Канцеларији за е-управу јер су, како је рекао, омогућили да грађанке и грађани Београда користе овај сервис.

– Током прошле године имали смо 2.803 поднета захтева, од којих је одобрено мало више од 2.500, што значи да ће ово олакшати живот за најмање толико људи, а вероватно и за одређени додатни број људи који нису подносили захтеве зато што нису могли да дођу до шалтера јер им је то било компликовано. Сада ћемо сигурно имати већи број захтева јер сада читава процедура може да буде завршена од куће. Ово је још један доказ колико као држава напредујемо када је у питању е-управа и дигитализација – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град Београд ове године обезбедио готово 70.000 таблета и бесплатне дигиталне уџбенике за све ученике од трећег до шестог разреда, као и за наставнике.

– Кроз наш пројекат „смарт сити” омогућићемо друге корисне услуге за грађане, међу којима ће бити апликација која ће омогућити особама са инвалидитетом да најаве свој улазак у возила јавног превоза, како би возач знао да буде додатно пажљив јер у возило улази особа са инвалидитетом. Ово су велики кораци, иако некоме ово можда не изгледа као претерано важна ствар јер је у питању 2.500 људи, али то је 2.500 живота и свакако да је ово изузетно значајно. Зрелост једног друштва се огледа у начину на који се опходи према најстаријима и најмлађима, као и особама са инвалидитетом. Постајемо зрело и развијено друштво и све више пажње посвећујемо особама са инвалидитетом. Око 10 одсто становника Београда има неку врсту инвалидитета и морамо још много тога да урадимо да прилагодимо не само јавне институције већ и објекте које граде приватне компаније, како бисмо показали да су особе са инвалидитетом једнаки чланови друштва као и сви други грађани Београда. Ово је велики корак у том правцу – додао је Весић.

Ана Брнабић је нагласила да је данас велики и значајан дан и да свако ко мисли да је ово „мала” ствар не зна каква је мука до сада била обезбедити паркинг-налепницу за особу са инвалидитетом.

– Ово је услуга која је у изворној надлежности локалних самоуправа и Влада Републике Србије нема никакве надлежности са овом темом, али актуелна Влада није од оних које се проглашавају ненадлежнима. Ова могућност ће служити људима који не могу да дођу до шалтера у највећем броју случајева. Они треба да обиђу неколико шалтера и прикупе гомилу докумената да би сваке године продужавали своју паркинг-налепницу. За сваку локалну самоуправу у Србији ова услуга је била другачија. Због тога смо се одазвали позиву да помогнемо локалним самоуправама и да направимо, захваљујући Канцеларији за информационе технологије и е-управу, кроз портал за е-управу, услугу која ће објединити све локалне самоуправе. На овоме смо радили око годину дана, јер је посао изузетно комплексан – истакла је Ана Брнабић.

Председница Савеза за церебралну и дечију парализу Београда Дилбера Сарајлић је зхавалила Влади Републике Србије, Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту.

– Особе са инвалидитетом сада са три или четири „клика” могу да обезбеде себи паркинг-налепницу. Раније је за добијање налепнице било потребно од једног до три месеца, а процедура је била прилично напорна. Сигурно је било људи који имају право на налепницу, али због компликоване процедуре то нису могли да ураде – рекла је Дилбера Сарајлић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Без воде делови општине Звездара

Следећа вест

Сутра почиње уклањање бесправног објекта у Земуну

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *