Обележен Међународни дан социјалног рада

Нема коментара Share:
Обележен Међународни дан социјалног рада

16.03.2021.
Међународни дан социјалног рада обележава се још од 1983. године трећег уторка у месецу марту. Ове године то је 16. март, када имамо прилику да скренемо пажњу јавности на неопходну и преко потребну подршку овој професији, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Она је истакла да социјални радници и други стручњаци у систему социјалне заштите имају важну улогу у успешном функционисању Града Београда.

– Међународни дан социјалног рада ове године обележава се под слоганом „Ја сам, дакле – ми смо”, који нам указује на то колико је важна међусобна повезаност, те да једни без других не можемо да премостимо ово време изазова и криза. Посао социјалног радника је у потпуности посвећен благостању и помоћи другима, задовољавању њихових основних животних потреба, а посебно онима који су најугроженији и који су на маргинама друштва, те су им неопходне помоћ и подршка које им друштво пружа на стручан и организован начин – рекла је Станисављевићева.

Осврћући се на пандемију вируса корона, истакла је да су стручњаци из система социјалне заштите морали веома брзо и у потпуности да се прилагоде здравственој, социјалној и економској димензији кризе.

– Међународна федерација социјалног рада је у свом одговору на ковид-19 кризу нагласила да социјални радници имају кључну улогу у ширењу одговарајућих информација и подстицању солидарности у заједници. Пандемија заразне болести ковид-19, која је погодила нашу земљу и наш град у протеклој години, а траје и данас, суочава социјалне раднике с вишеструким изазовима професионалног рада у кризним ситуацијама. У складу са епидемиолошким мерама, социјални радници у Београду ће и ове године различитим активностима обележити Међународни дан социјалног рада, с посебним нагласком на промовисање значаја односа међу људима, јачање друштвене солидарности и глобалне повезаности, чије вредности нарочито препознајемо у кризним временима – рекла је Станисављевићева.

Она је нагласила да је обележавање Међународног дана социјалног рада прилика да се у непосредном контакту и дијалогу са грађанима отворе важне теме и да се сви заложе за промене које ће омогућити још бољи систем социјалне заштите прилагођен потребама сваке особе и усмерен на развој здравих заједница у којој су људи највећа вредност.

– Социјални рад заснован је на принципима једнакости и хуманости и дубоко је уткан у све значајне сегменте друштва. Сваки социјални радник у свом раду заступа и верује у солидарност, благостање, социјалну правду, једнакост и третман без предрасуда. Ова хумана професија, која се данас у Србији суочава са различитим изазовима, представља спој најразличитијих интердисциплинарних знања и вештина. Социјални радници настављају са својом мисијом мењања друштва набоље и доследно истрајавају на том путу. Из тог разлога данас треба да искажемо подршку овој професији и подигнемо свест о њеном значају – рекла је Наташа Станисављевић и честитала Међународни дан социјалног рада.

Директорка Градског центра за социјални рад Зорица Павловић рекла је како је данашњи дан прилика да се сви подсете на неопходност ове професије у једном систему.

– Градски центар за социјални рад у Београду је највећи центар за социјални рад у Србији. Овај центар има 570 запослених и велику логистику, као и потребу за подршком како Града тако и Министарства. Прошлу годину смо завршили веома успешно, те смо и поред пандемије успели да реновирамо одређени број одељења и набавимо намештај, а пре свега да спроведемо мере заштите и умањимо ризике које је корона донела. Желимо да изађемо у сусрет грађанима и промовишемо потребу за вакцинацијом, најпре због сопствене одговорности, а са друге стране и због општег добра и како би се имунизација у Београду обавила на прави начин – рекла је Павловићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Вртићи у Београду остају отворени

Следећа вест

Радојичић у Старом двору разговарао данас са првим човеком Неума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *