Радојичић: Мали пад оболелих показује да имамо контролу над ситуацијом и да то може да иде у добром правцу

Нема коментара Share:
Радојичић: Мали пад оболелих показује да имамо контролу над ситуацијом и да то може да иде у добром правцу

02.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући у Београдској хроници да нове мере види као сусгестију медицинског дела Кризног штаба да се покуша са попуштањем, те да се види како ће се даље ситуација одвијати.

– Ми можемо да дамо препоруку или наредимо, али људи се понашају према околностима. Мере уводимо, пратимо резултате и даље, у складу са њима их коригујемо. Потпуно закључавање у овом тренутку није оправдано јер и бројеви показују мали пад оболелих претходних дана, што показује да имамо контролу над ситуацијом и да то може да иде у добром правцу. У овим дискусијама не смемо да занемаримо стање лекара и медицинског особља у овој целој борби. Верујем да ће се логички подупрте мере подржати и да је много мањи ризик ако сте напољу и држите дистанцу, него у затвореном простору где су ризици много већи – нагласио је Радојичић.

Како је појаснио, предлог је да у баштама угоститељских објеката попуњеност буде 50 процената и да простор не буде максимално испуњен. На томе, додао је, морамо инсистирати, контролисати и спроводити мере.

– Сви морамо учествовати у спровођењу мера и не можемо очекивати да Комунална милиција контролише, кажњава, моли два милиона људи. Важно је да схватимо озбиљност ситуације и мислим да суграђани то и схватају и да има има смисла покушати са овом релаксацијом. Надам се да после овога бројке неће скочити. Суштински ово је борба са мутацијом вируса. Уколико вирус више циркулише у популацији постоји већа шанса да се појави опаснији вирус од овога – појаснио је градоначелник Радојичић.

Како је навео, нове мере и иду ка циљу успостављања равнотеже и разрешења проблема.

– Град Београд, Република и општине поступају и функционишу усклађено. Градске могућности у том сегменту нису велике, а држава помаже са три пакета помоћи од око осам милијарди евра, што је за респект. То и јесте разлог да немамо повећан број људи на евиденцији Националне службе за запошљавање. На седници Скупштине града донета је одлука да онима који од Града изнајмљују локале за ноћне клубове од априла до краја године неће бити наплаћена закупнина. Размишљамо и о томе да се нађе модус и за пословне просторе које Град издаје. Са друге стране важан је стабилан градски буџет да би све друго функционисало. Локаллна самоуправа има могућности да помогне, али оне нису велике. Град Београд је у првој фази успео да задржи стабилан буџет, где буде било простора у наредном периоду помоћи ћемо. Разговарао сам са надлежним секретаријатима како бисмо заједно нашли могућност да помогнемо привредницима, а да са друге стране не угрозимо функционисање Града – рекао је Радојичић.

Говорећи о јавном градском превозу градоначелник је навео да је пре расписивања тендера Саобраћајни факултет урадио студију унапређења система наплате карата и управљања возилима.

– На основу тога расписан је тендер, који је завршен и нова компанија дала је боље услове него што су били претходних десет година. Предности новог система су већи број контролора, уређен однос јавног и приватног партнера, а имаћемо и прелазну фазу која ће омогућити суграђанима да лако пређу на нови концепт. Најважније је да се повећа наплата карата јер је у овом тренутку мали проценат људи који то чини. Морамо подићи свест људи о плаћању карата, јер бисмо од тих прихода могли да имамо нове аутобусе и комфорнији превоз – казао је градоначелник.

Када је реч о дивљим депонијама Радојичић је рекао да Београд мора да буде зелен и чист и да се тај проблем решава.

– У Београду има 300 мањих и већих дивљих депонија, а 24 су на јавним површинама. ЈКП „Градска чистоћа” недељно санира неке од њих. Сви заједно се са тим морамо изборити, али морамо да их решавамо и системски. Важно је да кроз Закон о комуналном отпаду све то унапредимо, а сушинско је питање комуналног и грађевинског отпада. Целокупни пројекат Винче значајно ће унапредити решење проблема и цео тај концепт ће бити његово дугорочно решење – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Добар одзив Рома, следеће недеље нови „талас” вакцинације

Следећа вест

Весић: У Београду вакцинисано више од 450 хиљада људи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *