Отворена изложба фотографија бомбардованог Београда 6. априла 1941.

Нема коментара Share:
Отворена изложба фотографија бомбардованог Београда 6. априла 1941.

06.04.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас отварању изложбе „Призори кажњеног града. Немачки фото-албум бомбардованог Београда – април 1941.” која ће у Конаку кнегиње Љубице бити отворена до краја априла.

Догађају су присуствовали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић и кустос-аутор изложбе Горан Антонић.

Весић је рекао да је за њега ова изложба посебно занимљива јер фотографије које су изложене никада није видео, те да су их немци радили после бомбардовања и врло су аутентичне.

– Изложба је прави документарни приказ разарања Београда. Занимљиво је то што могу тачно да се виде сва места која су погођена и како су изгледале те зграде. Ова изложба ће сигурно дорпинети чувању сећања на разарања и на људске жртве тог дана – нагласио је Весић.

Он је истакао да је осамдесет година од бомбардовања Београда прилика да се подсетимо тешких тренутака за наш град, који је у 20. веку бомбардован пет пута.

– Можда најтеже бомбардовање догодило се 6. априла 1941. године. Тада је град уништен без икаквог разлога и после рата на суђењима у Нинбергу и Београду је и закључено да је напад на Београд од стране нациста био политичко-теротистички акт и да никакве везе није имао са војним циљевима јер је град био проглашен отвореним и није се бранио. То је био лични циљ освете Адолфа Хитлера за оно што су урадили, пре свега, Срби 27. марта 1941. године. Тако се и звао, одмазда, односно страшни суд. Нажалост не знамо још увек имена свих људи, нити тачан број жртава који је сигурно већи од 2.500. На нама је да се сећамо оних који су погинули и тог страшног догађаја, као и да се у будућности понашамо тако да избегнемо да наш град икада више буде разорен и да може да настави да се развија. Овај дан је тужан и важан за наш град јер показује колико је пута Београд разаран и зашто није могао да се развија као неки други европски градови у континуитету – рекао је Весић.

Јелена Медаковић рекла је да је изложба део концепта Музеја града Београда излагања до сада невиђених ствари из депоа.

– У питању је оригиналан фото албум немачког фотографа који документује реално стање након 6. априла. Материјали су дигитализовани и сада доступни јавности. Кроз софтверски програм имамо могућност да погледамо све што је тада порушено и како су те зграде изгледале. Оно што је аутентично и веома интересантно су снимци из авиона које пројектујемо на подној површини, а захвљујући Кинотеци можемо чути и оригиналан немачки глас и целокупну атмосферу тог дана, као и најаву бомбардовања. Изложба траје до краја месеца и заитересовани је могу погледати сваког дана од 10 до 18 сати – навела је Јелена Медаковић.

Горан Антонић је рекао да је Музеј града Београда поводом 80. година од бомбардовања Београда приредио ову изложбу.

– Албум је израдило штабно-фото одељење команде четврте ваздушне флоте у мају 1941. године и на фотографијама се види изглед бомбардованог Београда. Албум садржи 68 фотографија од којих је 40 снимљено из ваздуха, а 28 са земље. Такође, албум садржи и скицу ефеката дејстава на Београд. То је фото план који је израђен од неколико авио снимака, на коме су уцртане погођене локације и назначени шири делови града који су претрпели разарања. Албум и скица су израђени ради утврђивања последица бомбардовања и представљају део анализе немачких војних стручњака о ефектима напада на Београд – појаснио је Антонић.

Према његовим речима, током бормбардовања погођено је много значајних објеката међу којима су Стари двор, здање Народне библиотеке, Пошта два, Главна железничка станица, Министарство финансија, Војна академија, многи хотели.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Сава центар” утврђен за културно добро

Следећа вест

Најлепша фотографија Земуна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *