У Београду до јуче вакцинисано скоро 70 одсто грађана старијих од 65 година

Нема коментара Share:
У Београду до јуче вакцинисано скоро 70 одсто грађана старијих од 65 година

20.04.2021.
Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас за ТВ Пинк да је у Београду до јуче вакцинисано више од 559 хиљада грађана, а 388 хиљада је ревакцинисано.

Она је истакла да је Београд постигао такве резултате јер се није чекало да се грађани сами пријаве за вакцинацију.

– Били смо свесни да неки грађани по селима можда немају интернет, не знају како да се пријаве или нису чули да је потребно да се пријаве, јер у прошлости пријављивање није било потребно. Покренули смо и кол-центре у градским општинама како би грађани добили информације у вези са имунизацијом. Такође, одштампали смо пола милиона брошура, што значи да је сваки трећи пунолетни грађанин добио једну брошуру коју је радио Градски завод за јавно здравље, а путем којих се грађани могу информисати о томе како да се заштите од вируса и зашто је важна вакцинација. Осим тога, мобилни тимови су нам два месеца на теренима и обилазе села у којима се у сарадњи са Министарством здравља организују пунктови за вакцинацију. У Београду имамо више од 60 мобилних пунктова и захваљујући томе смо у протеклих месец дана вакцинисали 35 хиљада људи – рекла је Станисављевићева.

Говорећи о суграђанима старости од 65 до 74 године, истакла је да је у Београду вакцинисано скоро 70 одсто, односно 225 хиљада најстаријих суграђана.

– У групацији особа које имају више од 75 година стигли смо до 62 одсто. Најчешће су се на терену бирале „синофарм” вакцине, али највећа предност и заслуга наше земље јесте што су грађани у сваком тренутку могли да изаберу између четири светски признате вакцине. За разлику од других земаља у окружењу, вакцине нису само биле наручене него су и стигле у Србију и доступне су нашим грађанима. Београд је до овог степена имунизације стигао јер смо на дневном нивоу у координацији са Владом Републике Србије, као и са људима из Министарства здравља. Сваки дан се бавимо процесом имунизације у Београду јер нам је стало до људи и важно нам је да се што већи број људи вакцинише како бисмо се вратили нормалном животу – изјавила је Станисављевићева.

Она је истакла да постоји и велики одзив за вакцинацију у установама социјалне заштите у Београду.

– Вакцинисано је више од 2.300 запослених, али и корисника. Запосленима смо омогућили да једном недељно имају термин на Београдском сајму и тако смо успели да вакцинишемо већи број запослених. Покренули смо и вакцинацију у удружењима особа са инвалидитетом, скоро смо имали вакцинацију корисника Градске организације глувих, а омогућили смо и вакцинацију у дневним боравцима младих и одраслих са сметњама у развоју, где медицинско особље долази како би процес вакцинације корисницима био што безбеднији и комфорнији у окружењу на које су навикли – рекла је секретарка.

Она је нагласила да би вакцинација била успешна, она мора да буде доступна свима и на сваком месту.

– Најава модернизације Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, као и почетак производње вакцине „спутњик в” и „синофарм” у Србији за наше грађане значи стабилност и сигурност. Знамо да само неколико најразвијенијих земаља у свету производи вакцине, а у тој групи ће бити и Србија, и то захваљујући успешној политици председника Александра Вучића, пре свега јер је на време обезбедио вакцине, али и јер грађани Србије не морају да брину да ли ће и у каснијем периоду бити обезбеђене вакцине против вируса корона – закључила је Наташа Станисављевић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Циљ нам је да у наредном периоду 70 одсто Београђана има имунитет на вирус корона

Следећа вест

Никодијевић: Наш циљ је да у Београду буде вакцинисано више од 750.000 људи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *