Београд низом манифестација и програма обележава Дан победе

Нема коментара Share:

09.05.2021.
Поводом прославе Дана победе над фашизмом и обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата, Град Београд, Фондација „Бесмртни пук” и Руски дом у Београду организују низ манифестација у престоници током овог викенда, најавио је помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Он је за канал Вести подсетио да је 9. мај веома важан датум у историји човечанства и да га морамо обележавати на прави начин. 

– Град Београд већ неколико година уназад заједно са Амбасадом Руске Федерације, Руским домом и Фондацијом „Бесмртни пук” организује низ манифестација поводом Дана победе. Ове године смо планирали да га два дана обележавамо. Јуче је на Тргу републике одржан концерт хора „Турецки”, а пре тога, као и сваке године, чули су се почасни плотуни са Калемегдана поводом Дана победе – рекао је Младеновић.

Он је навео да се програм прославе данас наставља полагањем венаца на Спомен-обележје ослободиоцима Београда, Споменик Црвеноармејцу и Споменик вечној ватри.

– Настављамо са програмом и током данашњег дана полагањем венаца на Авали херојима Црвене армије који су долазећи на прославу поводом двадесет година од ослобођења Београда трагично страдали у авионској несрећи – рекао је Младеновић.

Он је позвао грађане да, уз поштовање епидемиолошких мера, дођу данас на Трг републике где ће у 14 часова бити одржан концерт руских и наших уметникаи. 

– Све ће то бити један својеврстан омаж Дану победе, као и српско-руском пријатељству који гајимо свих ових година. Некако се у Европи овај датум потире са Даном Европе, мислим да су та два дана изузетно важна и за Европу и за цео свет, али је Дан победе посебан датум када се војном парадом у Москви показује колика је била важна улога Црвене армије – рекао је помоћник градоначелника.

Он је најавио да ће на Тргу републике грађани моћи да прате пренос војне параде из Москве, а у вечерњим часовима биће емитован руски ратни филм. Цео програм се завршава ватрометом у 21 час. 

– Мислим да је то један примерен начин да се обележи Дан победе. Не смемо никада да заборавимо људе који су дали своје животе да бисмо данас живели у слободном свету. То мора бити јасно онима који данас покушавају да направе ревизију историје. Спајајући све оно што је било у Првом и Другом светском рату негујемо културу сећања, због чега смо пре неколико година и почели да организујемо манифестацију „Дани слободе” – рекао је Андреја Младеновић и позвао суграђане да учествују у обележавању овог важног дана.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Церемонијом на Тргу републике обележена победа над фашизмом

Следећа вест

Весић: Завршавају се вртићи и почиње изградња нових, за три године изградићемо 25 вртића

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *