Весић: Град ће субвенционисати обнављање лифтова и фасада стамбених зграда

Нема коментара Share:

09.07.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да је циљ измена Закона о главном граду и Закона о становању и одржавању зграда, које је иницирао Град Београд, био да се, између осталог, уведе ред у одржавање стамбених објеката у Београду, нарочито у сегменту лифтова и фасада. То је омогућило, додао је Весић, да Град, односно општине помогну грађанима како би се обновили лифтови и фасаде.

– Лифтови су један од највећих проблема у стамбеним зградама јер је просечна старост више од четрдесет година, а њима се дневно превезе више људи него јавним превозом. Права је срећа што су они и даље у функцији јер многи одавно заслужују ремонт. Имајући на уму да су лифтови скупи, а припадају власницима станова, Град Београд ће покренути конкурс за суфинансирање замене лифтова. То значи да ћемо скупштинама станара понудити одређени број произвођача лифтова како би могли да изаберу с ким ће склопити уговор, а Град ће учествовати са десет одсто субвенције од уговорене вредности лифта – рекао је Весић.

Он је најавио и да ће ускоро бити промењена постојећа градска одлука по којој су грађани лифтове могли да отплаћују од три до пет година, тако да ће тај рок бити продужен на десет година. Плаћање би било посредством уплатнице „Инфостана”, што ће бити гаранција за компаније, али и могућност да цене буду повољније.

– Верујем да ће то бити довољно стимулативно да се замени велики број лифтова. Град ће издвојити сто милиона динара за ту намену – казао је Весић за Студио Б.

Истовремено, Град ће расписати и конкурс за уређење фасада, за шта је планирано да се издвоји две стотине милиона динара, односно да учешће Града буде двадесет одсто. Услови ће бити слични као и за лифтове – отплата на десет година уз могућност наплате посредством „Инфостана”.

Заменик градоначелника је подсетио да Град Београд учествује и у обнови фасада оних објеката који су под заштитом државе.

– Ове године смо одвојили 325 милиона динара и обновићемо између шездесет и седамдесет фасада. Од 2013. године уредили смо више од пет стотина фасада, тако да постоје делови града, попут Земуна, Косанчићевог венца, Поп Лукине, Бранкове, који имају уређене фасаде. На томе ћемо и даље инсистирати јер уређење града јесте један од наших приоритета – прецизирао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Сваки бесправно изграђен објекат у Београду ће бити срушен

Следећа вест

Градоначелник Радојичић: Сусрет с кипарским министром унутрашњих послова отвара нове перспективе сарадње

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *