Нови Генерални урбанистички план најважнији документ за развој Београда

Нема коментара Share:

27.10.2021.
Главни урбаниста Марко Стојчић изјавио је за ТВ Вести да је Генерални урбанистички план најважнији документ за град Београд, како за грађане, тако и за оне који управљају Београдом и доносе одлуке. Он као најважнији елемент садржи и реч стратешки план, што одређује будућност Београда и врло прецизан начин развоја града у свим сегментима, навео је Стојчић.

– Тај план поставља правила функционисања града у наредних најмање 20 година. На овој верзији плана интезивно радимо већ три године, сада смо још увек у првој половини израде, а до краја године наћи ће се на раном јавном увиду. То се, пре свега, односи на институције које треба да кажу шта су њихова виђења у односу на оно што ми предлажемо, Град Београд и Урбанистички завод који израђује план. То се ради како би касније у изради нацрта интегрисали све то што су захтеви институција, а како би грађанима у другој половини наредне године представили у јавном увиду, који ће трајати најмање месец дана, а вероватно и два, како то ми видимо град Београд за наредних 20 година – појаснио је Стојчић.

Према његовим речима, има много промена у односу на досадашњи Генерални урбанистички план, односно стратешке планове за развој, јер Београд сада има велико искуство у последњих сто година у планирању и томе шта су тенденције развоја. Тачно знамо, додао је Стојчић, шта недостаје Београду и које ћемо области да развијамо.

– Метро је свакако најважнији инфраструктурни пројекат који се ради у Београду. Тенденција свих нас који ово припремамо је да преокренемо читаву ситуацију, а интелектуална услуга је нешто на шта се ослања овај план. Идеја је да пре свега развијамо образовање, услове да наши људи остану, али и да их привучемо да се врате и дају свој допринос нашој земљи. Да би то стварно и била реалност неопходно је много тога да спроведемо, планирамо и да то заживи кроз сваку институцију у смислу спровођења саобраћаја, изградње паркова, факултета, средњих специјализованих школа. Културни садржаји увек иду уз повећани обим интелектуалног деловања у једном друштву. Све то је врло јасно постављено као задатак пред свима нама и близу смо да имамо јасан документ који ће сви грађани Београда моћи да разумеју. Између осталог имамо и актвивне анкете на сајту Урбанистичког завода Београда како бисмо прикупљали информације, а како би дошли до јавног увида са што више информација везаних за став Београђана о њиховом граду. Кроз анкете покушавамо да објаснимо шта су проблеми када уређујете град – истакао је Стојчић.

Како је рекао, наша стратегија је да повећамо обим циркулисања у саобраћају кроз јавни превоз, чиме се смањује потреба за приватним аутомобилима. Тако се повећава потенцијална површина за паркове, пешачке површине, бициклистичке стазе, што је дугорочно гледано једино одрживо и једино здраво за становништво Београда, закључио је Стојчић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почела реконструкција вртића у Зуцу

Следећа вест

Мобилна експозитура Банке „Поштанска штедионица” у петак и суботу на пијаци „Бувљак”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *