Радојичић: Вакцинација и нове мере обуздаће четврти талас пандемије

Нема коментара Share:

31.10.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је у емисији „Одмотавање” на Телевизији Вести да је четврти талас епидемије корона вируса у јеку, те да је ситуација и даље веома озбиљна, иако се у последњих неколико дана примећује благи пад броја позитивних на инфекцију овим вирусом.

–  Изгледа да увођење нових мера и ковид пропусница дају резултате.  Након увођења ковид пропусница најзначајнији податак је да се повећао број дневно вакцинисаних особа,  До недавно је тај број био нешто преко 1.500 апликованих доза дневно, а сада је тај број поново око 7.000. Поново видимо редове испред пунктова за вакцинацију, и мислим да је то добра вест – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је додао да је у београдским општинама Стари град, Савски венац и Врачар процентуално вакцинисан највећи број суграђана, али да је тај број и даље мали, имајући у виду целу Србију.

–  У Београду је комплетно вакцинисано преко 60 одсто грађана, а циљ нам је да пређемо тај проценат од 70 досто. То значи да је једном дозом вакцинисано преко 850.000 људи, да је обе дозе примило близу 800.000 грађана, а циљ нам је да ускоро достигнемо број од милион потпуно вакцинисаних грађана Београда – рекао је градоначелник.

Градоначелник је истакао да увођење ковид пропусница у многим европским земљама даје резултате, те да спровођење ове мере тамо сасвим добро функционише и да не постоји ни један разлог зашто то не би било тако и у нашој земљи.

– Драго ми је да сте се сетили нашег разговора и када сте ме на почетку ове пандемије питали, рекао сам да ми се чини, иако нисам епидемиолог, да ће она имати своје успоне и падове, своју природну динамику на коју можемо донекле утицати, али не у потпуности, те да ће трајати бар две године. Испоставило се да сам око тога био у праву. Ипак, увођењем адекватних мера и њиховом сталном и континуираном контролом верујем да можемо у великој мери смањити притисак на наш здравстевни систем и сачувати животе. До викенда су комуналне милиција, санитарне инспекције и остале градске инспекцијске службе у просеку контролисале око 600 различитих објеката дневно, међу којима су угоститељски објекти, тржни центри, малопродајни објекти и аутобуси. Утврђено је да је у шест ситуација учињен прекршај и изречене су адекватне казне. Контролишу се правни субјекти, одговорна лица, рад редара али и присутни грађани у поменутим објектима. Казне износе од 300.000 динара за правна, 150.000 за предузетнике, 50.000 за одоговрно лице, 30.000 за ковид редаре до 5.000 динара за физичка лица. Уверен сам да ће ове контроле и могуће продужење времена у којем ће бити неопходне ковид пропуснице, допринети појачаној мотивацији грађана да се вакцинишу, као и да се мере поштују – нагласио је Радојичић.

Он се осврнуо и на питање вакцинације деце, истичући да је све већи број малишана заражен, те да су деца сада са тежом клиничком сликом.

–  Вакцинацијом деце би се у значајној мери смањили циркулација вируса и даљи ризици од настајања нових сојева, за које се сада испоставља да су опаснији за најмлађе. Имали смо шесторо деце оболеле од ковида хоспитализоване  у Институту за мајку и дете, троје у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, од којих је двоје на респиратору. Имамо податке да постоји интересовање за вакцинацију деце на дневном нивоу, али тај број је далеко мањи од онога колико бисмо желели и колико је потребно, како бисмо спречили теже оболевање деце– закључио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Отворен вакцинални пункт у ТЦ „Рајићева”

Следећа вест

Вакцинација корисника Центра за смештај и дневног боравка деце и омладине ометене у развоју

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *