Весић: Отворен вакцинални пункт у ТЦ „Рајићева”

Нема коментара Share:

16.11.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворили су данас нови вакцинални пунт против ковида-19 у Тржном центру „Рајићева”. 

Догађају су присуствовали председник општине Стари град Радослав Марјановић, који је примио трећу дозу вакцине, и директорка Дома здравља „Стари град” др Весна Књегињић. 

Весић је истакао да је захваљујући подршци лекара и медицинских сестара из Дома здравља „Стари град” и љубазности власника Тржног центра „Рајићева” отворен још један вакцинални пункт. 

– Стратегија Града је да се људи вакцинишу тамо где живе, раде или на местима где бораве. Неопходно је да људи имају могућност вакцинације на оваквим и сличним местима. Наставићемо са отварањем пунктова и већ следеће седмице отварамо пункт у Робној кући „Икеа”, а затим и у Тржном центру „Стадион” и „Бео-шопинг молу” – истакао је Весић и најавио отварање додатних пунктова по граду у сарадњи са Министарством здравља. 

Он је прецизирао да је у Београду прву дозу примило 61,58 одсто грађана, другу 58,88 одсто, док је трећу дозу примило више од 375.000 пунолетних грађана престонице или 27,11 одсто.

– То није довољно. Да бисмо стекли колективни имунитет у Београду, потребно је да се вакцинише још 150.000 до 200.000 људи након чега бисмо имали преко 80 одсто вакцинисаног становништва. Тада бисмо могли да размишљамо и о укидању мера – казао је Весић. 

Он је позвао грађане да искористе прилику која им је омогућена јер, како је истакао, вакцинација је једини и прави пут да се изађе из пандемије. 

– Међу хоспитализованим пацијентима је 90 одсто невакцинисаних, док је тај проценат и већи код смртних случајева. Или ћемо се сви вакцинисати, или ћемо се заразити. Сматрам да је много боља прва опција којом штитимо своје и здравље других људи – закључио је заменик градоначелника. 

Секретарка Станисављевић је нагласила да се примећује пораст вакцинације младих од отварања пунктова за вакцинацију у тржним центрима.

– У Београду је вакцинасно 35 одсто младих, узраста од 18 до 30 година. За претходних месец дана у тржним центрима је вакцинисано око десет хиљада грађана. Важно је да су из дана у дан пунктови за вакцинацију што доступнији грађанима. Бирали смо тржне центре зато што грађани највише времена проводе у њима током хладнијих дана – рекла је Станисављевићева.

Она је подсетила да је у Београду отворено 25 пунктова за вакцинацију који се налазе при домовима здравља.

– Осим ових, отворен је и пункт у Хали 7 Београдског сајма, који ради од 8 до 16 сати, као и пунктови у ТЦ „Галерија” и ТЦ „Ушће”, од 12 до 20 часова. Новоотворени пункт у ТЦ „Рајићева” данас ће радити од 9 до 17 сати, а од сутра од 12 до 20 часова – прецизирала је ресорна секретарка. 

Марјановић је додао да ће грађани уз куповину имати могућност и да се вакцинишу. 

– Општина Стари град је постигла добар резултат с највећим бројем вакцинисаних грађана, преко 80 одсто пунолетних и више од 50 одсто младих. Позивам оне који се до сада нису вакцинисали да то ураде, јер је то једини начин да се изборимо са овом пандемијом – истакао је Марјановић.

Директорка Дома здравља „Стари град” је навела да су грађанима на новом пункту доступне вакцине „синофарм”, „фајзер” и „спутњик В”. Што се тиче вакцине „спутњик В”, директорка је нагласила да је она произведена на Торлаку и замолила грађане да се пријаве јер ће због специфичности чувања и паковања ових вакцина бити позивани на вакцинацију.

– Вакцинални пункт у Симиној улици и даље ради, међутим уз подршку Града и Министарства здравља имамо још један вакцинални пункт, како би нашим грађанима без чекања и процедура била омогућена имунизација – казала је Књегињићева.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Од увођења ковид пропусница смањен број заражених и значајно повећано интересовање за вакцинацију

Следећа вест

Радојичић: Вакцинација и нове мере обуздаће четврти талас пандемије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *