Радојичић: Београд наставља да негује вредности слободе

Нема коментара Share:

02.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је извођењу премијере представе „1918: Последња ратна година”, што је био централни догађај у оквиру манифестације Дани Слободе 2021. Догађају су присуствовали и министар одбране Небојша Стефановић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.

Градоначелник је овом приликом изјавио да је на јучерашњи дан, пре 103 године, српска војска на челу са Петром Бојовићем ослободила Београд. 

– Три године голготе су претходиле том ослобођењу. Град Београд је од Француске 21. децембра 1920. године добио Крст витеза Легије части за храбро држање у рату. Тада је цео свет одао почаст српској војсци на свему што је урадила у Првом светском рату – рекао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да је српски народ био један од највећих жртава Великог рата. 

– Скоро милион и 300 хиљада живота је српски народ дао за борбу у Првом светском рату. Од тога је премило 400 хиљада војника и преко 800 хиљада цивила који су или убијени или умрли од глади. Све то је завет српском слободарском духу, српској посвећености, правди као и српској несаломивости – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је мало градова и народа на свету који су дали толико живота за слободу и правду. 

– Српска војска остаје симбол слободе, правдољубивости и несаломивости духа. У Београду имамо много сведока који нас подсећају на период Првог светског рата. Само нека од места која нас подсећају шта су наши хероји урадили у Првом светском рату су костурница на Новом гробљу, костурница браниоцима на Калемегдану, споменик  војводи Петру Бојовићу, споменик захвалности Француској, споменик Франше д’Епереу, споменик незнаном јунаку на Авали, као и осматрачница са Кајмакчалана у Пионирском парку. Ово вече је један део подсећања на нашу историју и прошлост, као и све оно што су наши хероји дали за слободу Београда. Наша дужност је да тај слободарски дух преносимо на новије генерације. Живела Србија, живео Београд – рекао је градоначелник.

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да Србија у својој историји није имала луксуз да може да каже да  је увек била слободна. Он је истакао да су други били у праву када су говорили да ће именом Србија бити исписане најсветлије и најсветије странице историје.

–Разговарао сам са градоначелником Радојичићем и људима из Војног музеја о томе да поставимо подморницу и неколико других експоната које Војни музеј има. Желимо да Београђани буду поносни на своју војску. За нашу земљу ће можда неки рећи да је мала, али ми смо се увек водили нашом скромношћу и пустили да дела говоре о нама – рекао је Стефановић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Прва медаља после три деценије за шаховску репрезентацију слепих и слабовидих Србије

Следећа вест

Ослобођење Београда у Првом светском рату, златни датум из новије српске историје

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *