Радојичић: Прва медаља после три деценије за шаховску репрезентацију слепих и слабовидих Србије

Нема коментара Share:

02.11.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић уприличио је данас пријем у Старом двору за слепе и слабовиде шахисте, освајаче бронзе на Шеснаестој шаховској олимпијади, која је одржана на грчком острву Родос. Он им је том приликом честитао од срца и прецизирао да је наша национална репрезентација освојила прву медаљу после три деценије, чиме је овај успех још већи. 

– Међу 22 екипе, које су се такмичиле, наша екипа је заузела треће место, с тим да је имала исти број победа као и Пољска која је била друга, али у крајњем рангирању били смо ипак трећи. Као градоначелник али и у своје лично име желим да им захвалим, да им кажем да су постигли велики успех и да смо сви поносни. Ово је успех и Србије и Београда – рекао је Радојичић.

Градоначелник је навео да је било речи о томе како Град може да им помогне у припремама и на даљим такмичењима. 

– Захваљујући овом пласману, следеће године ће бити на Светском купу, који ће се одржати у Северној Македонији, а 2025. године бићемо домаћини Шаховске олимпијаде. Сложили смо се да је крајњи циљ златна медаља, који бисмо заједно прославили на балкону Старог двора – поручио је Радојичић.

Град Београд ће разговарати са представницима Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Србије, да би се нашао начин да им се помогне. 

– Посебно ми је значајна њихова посвећеност младим слепим и слабовидим људима, које едукују и развијају им љубав према шаху. То је добар начин инклузије и ширења поља интересовања – истакао је Радојичић. 

Капитен и „прва табла” репрезентације Србије Павле Димић захвалио је градоначелнику на пријему и медијима јер је шах раније био маргинални спорт, а сада се враћа у жижу интересовања. Он је подсетио да Србија никада до сада није освојила медаљу у овој конкуренцији, због чега је посебно захвалио и свом тиму. 

Селектор репрезентације Никола Ивановић навео је да наш тим води од ове године, али да има четири деценије дуго искуство у раду са слепим и слабовидим шахистима као секундант и пратеће особље. Медаља му је тиме још дража. Он је указао да чланови тима имају још веће капацитете, те да ће када се сложе „спортске коцкице”, достигнућа бити и већа. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Уводимо мобилне пунктове за тестирање

Следећа вест

Радојичић: Београд наставља да негује вредности слободе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *