Радојичић: Од увођења ковид пропусница смањен број заражених и значајно повећано интересовање за вакцинацију

Нема коментара Share:

22.11.2021.
Подаци говоре да је увођење ковид пропусница мера која се показала делотворном јер је у периоду откада су уведене значајно смањен број новозаражених и истовремено повећано интересовање за вакцинацију, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је, гостујући на РТС-у, навео да тешко са сигурношћу можемо да кажемо колико једна мера утиче на смањење броја заражених с обзиром да сама пандемија има своју динамику и да се понаша непредвидиво.

– У овом тренутку у Београду је 61,88 одсто грађана добило бар једну дозу вакцине, 59,42 процента две дозе, а скоро 30 процената грађана примило је све три дозе. Претходног дана, 605 грађана је примило прву дозу, а 973 другу. Посебно је важан податак да је од тренутка када су уведене ковид пропуснице аплицирано око 180.000 нових доза вакцине, што значи да је око три до четири пута повећан степен нововакцинисаних у том периоду. То говори да је ова мера смањила број новозаражених и повећала интересовање за вакцинацију – навео је градоначелник.

Када је реч о ковид пропусницама, Радојичић је нагласио да су комунални милиционари, као и градски и санитарни инспектори на терену и проверавају њихову примену.

– Током претходног викенда, 22 екипе су биле на терену, 49 комуналних милиционара, 12 градских и 24 санитарна инспектора контролисало је 890 објеката и 435 возила јавног саобраћаја. Од 25. октобра је контролисано око 15.800 објеката, а изречене казне износе више од 11 милиона динара. Није циљ да кажњавамо, већ да шаљемо јасну поруку да се мере морају поштовати, а видимо да су оне и дале резултате – рекао је Радојичић.

Говорећи о стању у школама, Радојичић је истакао да деци морамо да обезбедимо све услове како би ова школска година била боља од претходне, али и да водимо рачуна о епидемиолошкој ситуацији.

– Београд има надлежност за предшколске установе. Према подацима који су ми достављени, у новембру је 233 деце било позитивно на вирус корона, 203 радника у вртићима, а 707 родитеља, што је значајно боље него у октобру. Мислим да је прави тренутак да деца поново крену у школе. Морамо наравно пратити ситуацију и у зависности од ње поново се прилагођавати – истакао је Радојичић, додавши да нема модела ни у Европи ни у свету који је у потпуности идеалан.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У Тржном центру „Ушће” укупно вакцинисано више од 25.000 људи

Следећа вест

Весић: Отворен вакцинални пункт у ТЦ „Рајићева”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *