Манифестација „Верујем” у Дечјем културном центру

Нема коментара Share:

02.12.2021.
У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом, који са обележава 3. децембра, удружење „Плава шкољка” и Дечји културни центар, уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту, организовали су манифестацију под слоганом „Верујем”.

– Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка” спроводи инклузивне радионице, пружа вршњачку подршку, помоћ и едукацију деце и младих са инвалидитетом и њихових породица. Секретаријат за социјалну заштиту већ протеклих пет година подржава рад овог удружења. У 2021. години подржани су на јавном конкурсу за финансирање пројеката које реализују удружења из области социјалне заштите на територији града Београда у износу од 1.098.000,00 динара за пројекат „Београд није болница – Београд је велика играоница”. Проблеми са којима се суочава већина породица деце и младих са инвалидитетом су вишеслојни, почев од корена проблема у вези са болешћу и стањем детета, преко отежане финансијске ситуације до проналажења одговарајућег садржаја и простора прилагођеног потребама њиховог детета. Зато, у сарадњи са удружењима која се својим програмима и пројектима баве задовољавањем животних потреба ове категорије наших суграђана, Град Београд настоји да обезбеди предуслове за системско унапређење положаја особа са инвалидитетом и тако на најбољи начин олакша њихово интегрисање у ширу друштвену заједницу – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

У Дечјем културном центру приказана је изложба радова и рукотворина насталих у радионицама у протеклих пет година и представљен резиме пет година сарадње са Секретаријатом за социјалну заштиту.

Удружење „Плава шкољка” је основано 2010. године, а чланови су деца и млади са инвалидитетом из целе Србије, без обзира на дијагнозу. Оснивач удружења је самохрана мајка детета са инвалидитетом које има јединствену медицинску дијагнозу у свету. Од самог оснивања, ово удружење покушава да децу и младе са инвалидитетом учини видљивијима у друштву, да их укључује у разне културно-спортске манифестације и да такве догађаје и само организује. Чланови удружења су деца и млади са аутизмом, церебралном парализом, Дауновим синдромом, глуве и наглуве особе, слепе и слабовиде, итд. У активности „Плаве шкољке” су укључени сви чланови породице, чиме она јача као заједница и у којој се на тај начин оснажују појединци.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Популаризација гимнастике и изградња неопходне инфраструктуре су циљеви за наредни период

Следећа вест

Измене линија јавног превоза током извођења радова у Баштованској

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.