Радојичић: На Дан људских права посађена још 63 стабла у знак сећања на нестале у прошлим ратовима

Нема коментара Share:

10.12.2021.
Поводом 10. децембра, Дана људских права, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и представници Српске координације удружења породица несталих са подручја бивше Југославије и Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) посадили су данас у Парку Републике Српске 63 стабла у спомен несталим лицима, жртвама рата у бившој Југославији.

Градоначелник је подсетио да су ова удружења и прошле године посадила 100 стабала и да она представљају сећање на нестале.

– У евиденцији Међународног комитета Црвеног крста се налазило 35.000 лица која су се водила као нестала, а од тог броја за 10.000 лица се ни данас не зна судбина. На овај начин желимо да скренемо пажњу и подсетимо људе на то да нам се овако нешто не сме више никада поновити. Захваљујем учесницима и позивам и друге друштвено одговорне компаније да учествују у акцији и тако дају свој допринос – казао је градоначелник.

Радојичић је истакао да се овим чином наставља и акција „Дрво за Београд”.

– У претходном периоду смо посадили више од 2.400 стабала, а данас су посађена још 63. Значај сваког стабла је вишеструк, јер нам омогућује да дишемо, апсорбује угљен-диоксид, учествује у апсорпцији кише и вода, смањује моћ поплава, штити од буке и ветра. „Зеленило – Београд” сваке године посади по 5.000 стабала, а ми смо нашом акцијом тај број значајно проширили – рекао је градоначелник Радојичић.

Шефица Регионалне делегације МКЦК-а у Београду Јелена Стијачић истакла је да се ради о традиционалној акцији и изразила наду да ће се она наставити и у будућности.

– Саде се млада стабла у знак сећања на наше сународнике који су нестали у ратовима у бившој Југославији. Дан људских права неодвојив је од права породица да сазнају истину о својим најдражим. Тај процес иде веома споро и ми данас и са овог места шаљемо поруку да треба уложити додатне напоре како би се решио што већи број случајева несталих лица, јер то породице заслужују – рекла је Јелена Стијачић.

Председница Удружења породица погинулих и несталих лица „Суза” Драгана Ђукић истакла је да се садњом дрвећа симболично указује на то да живот није стао.

– Остале су породице које већ три деценије пролазе кроз патњу и недаће како би сазнале истину и нашле мир. После тог чина, породица може да настави даље а до тада је заробљена у прошлом времену деведесетих и не може да иде напред – поручила је Драгана Ђукић.

У садњи младих стабала учествовали су и представници амбасада Босне и Херцеговине, Холандије, Финске, Швајцарске, Канаде, Белгије и Данске, као и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић са радницима овог градског предузећа.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Део Бановог брда без грејања

Следећа вест

Отворен други прихватни центар за лица без крова над главом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *