Весић: Београд ће коначно добити речни јавни превоз

Нема коментара Share:

21.12.2021.
На данашњој седници градског парламента усвојена је Одлука о усвајању Предлога пројекта јавно-приватног партнерства у обављању комуналне делатности јавног линијског речног превоза путника на акваторији града Београда.

Заменик градоначелника Горан Весић је овом приликом истакао да ће се расписати међународни тендер за речни превоз на територији града Београда. 

– Према Закону о јавно-приватном партнерству, ова процедура траје 52 дана и најкасније у фебруару ћемо донети одлуку о избору партнера и успостављању речног линијског јавног превоза на територији града. То значи да ћемо коначно искористити наше две реке, Дунав и Саву, и успоставити речни превоз и стајалишта јавног превоза на обалама. Коначно ће људи који живе на обалама река моћи да их користе за речни превоз – рекао је Весић.

Он је подсетио да Београд има више од 100 километара речних обала које, нажалост, нисмо користили до сада. 

– Грађани ће исту картицу моћи да користе за превоз трамвајем, аутобусом или бродом. Зато мислим да је ово историјска ствар за Београд, јер је важно да уведемо још један вид јавног превоза. Ово је још један корак ка томе да наш јавни превоз постане еколошки прихватљив, јер ћемо на тим линијама смањити број аутобуса и гужве – рекао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је ово не само саобраћајни већ и еколошки пројекат и додао да му је драго што је пројекат подржала Влада Републике Србије.

– Београд је једини велики град у Европи који има две велике реке, а који их не користи за јавни превоз. Данас покрећемо процедуру да се овај пројекат и оствари – закључио је Весић.

Градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић је подсетио да су Секретаријат за јавни превоз и Секретаријат за привреду припремили пројекат јавно-приватног партнерства речног превоза на територији града Београда и доставили га владиној Комисији за јавно-приватно партнерство, која је дала позитивно мишљење. 

– Предложени рок трајања јавно-приватног партнерства је 30 година. Приватни партнер је у обавези да пусти у рад 11 путничких бродова, да изгради марину и депо за прихват и њихово одржавање и сервисирање. У првој фази предвиђене су две линије, прва од Блока 45 до Спортско-рекреативног центра „Милан Гале Мушкатировић” и друга линија од Земуна до Аде Хује – истакао је Васиљевић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Џорџ Кенан добија улицу у Београду

Следећа вест

УспУсвојен буџет Града Београда за 2022. годинуостављање привремених стајалишта на Авалском путу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *