Весић: Град субвенционише књиге за све ученике првог и другог разреда

Нема коментара Share:

09.02.2022.
Град Београд наставља са субвенционисањем књига за све ученике првог и другог разреда основних школа за 2022. годину, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић после одржаног састанка са издавачима књига и представницима Министарства просвете. 

Он је подсетио да је прошле године Град Београд покренуо субвенцију књига за ученике који похађају државне школе. 

Субвенција по ученику износи око 5.600 динара, у зависности од издавача. Набавка ће обухватити четири књиге из основног пакета уџбеника, односно српски или матерњи језик, свет око нас, математику и изабрани страни језик – презицирао је Весић у Скупштини града. 

За прошлогодишњу субвенцију, Граду се на расписани конкурс пријавио 25.741 родитељ, од укупно 33.000 деце која похађају први и други разред у Београду, навео је заменик градоначелника за Беоинфо. 

– Новац за ову субвенцију је већ обезбеђен у буџету Града Београда и ове године ће бити директно уплаћен издавачима, да би уџбеници децу сачекали у школама. На тај начин избегавамо гужве и набавку књига по књижарама – казао је Весић и захвалио издавачима и Министарству просвете на сарадњи. 

Град Београд је, како је истакао, и за ову годину обезбедио новац за набавку око 17.000 таблета и око 2.000 лаптопова. 

– Таблети ће бити обезбеђени за будуће ученике трећих разреда на територији престонице и на тај начин ћемо за школску 2022/23. годину имати таблете за све ученике од трећег до седмог разреда, као и бесплатне уџбенике за прва два разреда. Такође је обезбеђен и бесплатни вај-фај, те дигитални уџбеници, док су лаптопови намењени за учитеље и наставнике – подвукао је Весић и подсетио да ову услугу немају деца ни у најразвијенијим европским градовима. 

Он је истакао да Град Београд, поред континуираног улагања у образовање, наставља са реализацијом и других пројеката попут пројекта „Бизнис идеја”, који се реализује преко градске Фондације за младе таленте. 

– Пројекат је прошле године подржан са милион динара, али због великог интересовања, махом средњошколаца, Фондација је ове године обезбедила шест милиона динара. Показало се да су наши ученици, чак и основци веома надарени да патентирају своје бизнис идеје – истакао је Весић и најавио у скорије време расписивање конкурса. 

Помоћник министра просвете Милан Пашић похвалио је иницијативу Града Београда за набавку бесплатних уџбеника. 

Он је указао и на то да је Влада Србије издвојила 750 милиона динара за набавку уџбеника за ученике који су претходних година остваривали одређена права. Новина у односу на претходну годину је да ће то право моћи да остваре и посебно надарени ученици, истакао је Пашић и поздравио одлуку Града Београда о наставку набавке таблета за већину основаца. 

Састанку је присуствовала заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Отворено игралиште у вртићу „Краљица Јелена Анжујска”

Следећа вест

Садња украсног шибља у Булевару Николе Тесле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *