Горану Весићу уручен орден „Крст вожда Ђорђа Стратимировића”

Нема коментара Share:

21.02.2022.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић примио је данас у Старом двору орден „Крст вожда Ђорђа Стратимировића”, који му је уручен поводом 200 година од рођења овог великог борца за ослобођење наше земље од Турака.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић и његова заменица Андреа Радуловић, као и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, министарка правде Маја Поповић, те представници Градске управе, чланови породице Стратимировић и други.

У указу о одликовању наведено је да Центар за развој Шајкашке, уз благослов епископа сремског Василија и сагласност породице Стратимировић, одликује Горана Весића „као осведоченог у самопрегорном служењу Богу и Српској православној цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност и значајан допринос очувању традиције Српске Војводине”.

Заменик градоначелника је захвалио свима који су учествовали у доношењу ове одлуке, напомињући да је за њега ово велика част.

Он је најавио да ће данас бити откривена плоча у новоименованој улици Ђорђа Стратимировића.

– То је требало да се деси одавно. Као народ склони смо да заборавимо људе који су значајни и зато кроз културу сећања на томе морамо много више да порадимо. Сећати се вожда Ђорђа Стратимировића значи сећати се како је Војводина постала српска. Српски народ који се доселио у претходним вековима у Војводину постао је политички фактор у тој 1848. години. Да те године није било вожда, не би било Српске Војводине 1918, а можда ни данас. То, дакле, дугујемо српском народу и ономе који га је водио – рекао је Весић.

Весић је истакао да је изузетно поносан на афирмацију културе сећања.

– Трудили смо се да сви они који су урадили нешто важно за наш народ добију обележје у Београду, међу којима је најзначајније враћање Немањића у колективно сећање – навео је Весић, подсећајући да је улицу добила, између осталих, Драга Обреновић, једина српска краљица која није имала улицу у Београду, уз напомену да ће бити постављен и споменик краљу Александру Карађорђевићу. 

Заменик градоначелника је истакао да акценат није био само на политичарима већ и уметницима, те најавио да ће се сутра одржати седница Обора за подизање споменика Јовану Јовановићу Змају. Тај споменик ће заједно подићи Град Београд и Извршно веће Војводине.

– Дошло је време да се не делимо већ да се уједињујемо око наше националне историје. Ако је ми не будемо чували, нико други неће, ако се ми не будемо сећали важних људи из наше историје, други неће – навео је Весић. 

Проф. др Ђорђе Стратимировић, председник Фондације, подсетио је да је његов чукундеда Ђорђе са 26 година стао на чело Срба и повео их у бој против вишеструко надмоћнијег непријатеља. 

– Вођен божјом руком, војујући невероватне битке са својим ратницима Шајкашима, добровољцима из Србије и свих српских крајева, крвљу и сабљом исцртао је границе српског војводства. У ту борбу уложио је све што је имао, за себе није марио, а своје имање уложио је да нахрани и опреми своје војнике – нагласио је Весић, додајући да је личност Ђорђа Стратимировића уједињујућа и да његова судбина осликава судбину народа. 

Праунук Ђорђа Иван Стратимировић уручио је Весићу портрет свог прадеде из младих дана, у генералској униформи коју му је поклонио кнез Александар Карађорђевић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градска изборна комисија прогласила још две изборне листе

Следећа вест

Честитка поводом Светског дана туристичких водича

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *