Весић: Вожд Ђорђе Стратимировић добио улицу и спомен-плочу у Београду

Нема коментара Share:

21.02.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и проф. Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића, открили су данас поводом 200 година од рођења спомен-плочу и таблу са називом Улице вожда Ђорђа Стратимировића. Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и секретар за културу Иван Карл.

Весић је том приликом подсетио да је улицу у Београду Ђорђе Стратимировић добио после више од једног века, прецизније након 114 године. То нажалост говори о томе како се односимо према својој историји и колико мало поштујемо оне људе који су урадили нешто важно за наш народ, друштво, традицију и културу, истакао је Весић. 

– Боље икад него никад. Данас је велики дан зато што је Ђорђе Стратимировић коначно добио улицу у Београду. Да није њега било и српске војске 1848. године, не би било Српске Војводине ни 1918. године нити данас. Зато је улога Ђорђа Стратимировића много значајнија него што то грађани знају. Улица и табла управо служе да људи сазнају нешто више о овом хероју – казао је Весић. 

Важно је да имамо што више оваквих обележја те да Београђани и они који долазе у наш град сазнају о онима који су задужили Београд и Србију, додао је Весић.  

– Народи који не памте и не поштују своју историју, немају право на будућност и сигурно чине грешке у будућности – поручио је Весић. 

Иван Стратимировић је рекао да се данас сећамо наших славних предака који су у најтежим тренуцима давали своје животе за српски народ. 

– Један од тих јунака је мој прадеда Ђорђе Стратимировић, који је 1848. године изабран за главнокомандујућег српске војске у тек проглашеној Српској Војводини. Од народа проглашен за вожда, водио је победоносне битке и тако је одбрањена Српска Војводина. Овде, на обали реке Саве искрцао се вожд Ђорђе Стратимировић на позив српске владе. Велики је значај за породицу Стратимировић да се наши преци из заборава постављају на место које историјски заслужују, још је већи значај за државу Србију, а највећи за народ ове земље  – рекао је Стратимировић.

Он је захвалио Српској православној цркви на подршци и благослову, председнику Републике Србије Александру Вучићу, као и заменику градоначелника Горану Весићу. 

Табла са именом овог српског војсковође налази се на углу Булевара Вудроа Вилсона и новоименоване улице Вожда Ђорђа Стратимировића. Ова улица се простире од зграде Поште на Савском тргу до главне пешачке зоне код Куле Београд.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

За уклањање дивљих депонија са јавних површина од 2014. године издвојено око 130 милиона динара

Следећа вест

Весић: У петак почиње изградња канализације на левој обали Дунава

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.