На трибини у Бољевцима представљене подстицајне мере Града намењене пољопривредницима

Нема коментара Share:

04.03.2022.
Трибина намењена локалним пољопривредним произвођачима, на којој су представљене подстицајне мере Града Београда и Републике Србије за унапређење пољопривреде, одржана је у Дому културе у Бољевцима.

Трибина је организована на захтев Секретаријата за пољопривреду Града Београда и Градске општине Сурчин. 

Вршилац дужности градског секретара за пољопривреду Саво Павичић истакао је да је ове године Град Београд знатно увећао средства за програм подстицајних мера намењених пољопривредним произвођачима, уз напомену да се прошле године радило о суми од 180 милиона динара, а да ће ове године бити издвојено 240 милиона динара, односно два милиона евра.

– На јавне позиве пољопривредници могу да се пријаве већ од понедељка. 7. марта. Овим позивом обухваћени су готово сви видови пољопривредне производње. Реч је о пет јавних позива – 100 милиона динара биће намењено за набавку механизације, односно пољопривредних трактора, затим 30 милиона за прикључне машине, 35 милиона за пчеларство, 30 милиона за сточарство, и то тако што ће пољопривредници моћи да набаве, на пример, до три јунице или минимум десет оваца. Када је реч о воћарству и повртарству, ове године се у ове области улаже 45 милиона динара. Средства су намењена за набавку противградних мрежа, пластеника, система за наводњавање, маказа за орезивање. Јавни позиви биће објављени на сајту Града Београда и у дневном листу „Политика”. У Општини Сурчин, пољопривредници ће моћи да добију све информације, као и подршку приликом пријављивања – прецизирао је Павичић.

Он је истакао да је препорука да се пољопривредници обрате људима у Општини да им помогну око попуњавања документације за јавне позиве и да их упуте за шта могу да конкуришу и шта реално могу да очекују.  

Према речима директорке Пољопривредно-саветодавне стручне службе Београд Милице Јанковић, пољопривредници ће бити у могућности да конкуришу на јавне позиве на којима је повраћај новца приликом набавке механизације и опреме чак 80 посто од укупне цене. 

– Предност овог програма је што пољопривредници конкуришу са предрачуном, а након коначне листе се креће са реализацијом набавке потребне опреме, да би после 10 до 15 дана уследио поменути повраћај новца – прецизирала је Јанковићева.

Поред великог броја пољопривредних произвођача са територије читавог Сурчина, трибини су присуствовали и председник општине Сурчин Стеван Шуша, као и представници Месне заједнице „Бољевци”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Раде се одводни канали у Грмовцу, Бусијама и Батајници

Следећа вест

Горан Весић разговарао с привредницима Младеновца о погодностима и подстицајима за инвестиције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *