Весић: Eвропска инвестициона банка одобрила објављивање тендера за последњу фазу изградње канализације на левој обали Dунава

Нема коментара Share:

05.03.2022.
Тендерска документација за изградњу последње фазе фекалне канализације на левој обали Дунава дужине 80 километара и површине преко 700 хектара добила је одобрење Европске инвестиционе банке (ЕИБ) па ће тендер бити објављен почетком наредне седнице на порталу Европске уније, изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Весић је истакао да ће изградња канализације на левој обали Дунава коштати 55 милиона евра, од чега је вредност уговора о финансирању који је Град Београд потписао са ЕИБ-ом 35 милиона евра, док се из буџета града обезбеђује 20 милиона евра.

– До сада смо прошлог децембра расписали тендер за изградњу фабрике за прераду отпадних вода „Крњача” за који ћемо 14. марта отворити понуде и изабрати извођача. Поред тога већ смо почели да изводимо радове на изградњи канализације из дела који финансира Град Београд. Прошле недеље почели смо да градимо пет километара секундарне канализационе мреже са 450 кућних прикључака за део насеља Крњача, већ смо завршили изградњу преко седам километара секундарне канализационе мреже у Блоку Браће Марић у насељу Крњача и градимо канализациону црпну станицу „Крњача 2” – рекао је Весић.

– Сада ће тендером ЕИБ бити финансирана и грађена фекална канализациона мрежа дужине 80 километара на подручју од преко 700 хектара. Градиће се примарни колектори укупне дужине седам километара, и то у Борчи, Котежу и дуж Зрењанинског пута, као и већи број црпних станица – изјавио је Весић.

Он је најавио да ће се фекална канализациона мрежа градити комбинованим системом – гравитациона и вакумска.

– Уговором о финансирању обезбеђена је изградња комплетних кућних прикључака, тако да у улицама где се буде градила вакумска канализација домаћинства неће имати финансијске издатке нити за набавку нити за уградњу потребне опреме. По завршетку изградње, корисници ће са надлежним јавним комуналним предузећем уговорити услуге одвођења отпадних вода према важећим градским одлукама али ће плаћање прикључка бити омогућено на 60 рата – рекао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић обишао радове на насипању Макишког поља за изградњу Београдског метроа

Следећа вест

Раде се одводни канали у Грмовцу, Бусијама и Батајници

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *