Мартовски фестивал од 29. марта до 2. априла

Нема коментара Share:

10.03.2022.
Београдски фестивал документарног и краткометражног филма – Мартовски фестивал, 69. по реду, одржаће се од 29. марта до 2. априла, најавио је данас помоћник градоначелника Андреја Младеновић на конференцији за новинаре у Дому омладине Београда.

Младеновић, који је и председник Одбора Мартовског фестивала, изјавио је да ће ове године Београд угостити велик број уметника не само из нашег главног града и Србије већ и из региона и света, подсећајући да ће следеће године бити обележен јубиларни, 70. Мартовски фестивал.

– То што ће се одржати Мартовски фестивал као традиционална манифестација у нашем главном граду, улива наду да се враћамо нормалном животу. Овај фестивал представља један од најдуговечнијих београдских фестивала. Изузетно смо поносни што можемо ту традицију да негујемо и да допринесемо да сваки фестивал својим квалитетом заслужи пажњу не само филмских ствараоца већ и љубитеља филмских остварења. Његова специфичност јесте у томе што се бави документарним, кратким, играним, анимираним и експерименталним филмом и као такав окупља и заокружује све оно што је изузетно важно у овим филмским областима – рекао је Младеновић.

Он је истакао да је у претходне три године тим фестивала у истом саставу и захвалио Министарству културе на подршци коју пружа сваке године, а такође и Дому омладине који подржава фестивал дужи низ година.

– Поносни смо на све што овај фестивал носи, а то је на првом месту награђивање домаћих аутора, што представља непроцењиву вредност у односу на све друге фестивале који се одржавају у земљи и региону. Град је као оснивач уз овај фестивал и надам се да ће тако и остати – нагласио је Младеновић.

Он је на подршци посебно захвалио и компанији „Лукоил” јер је препознала важност једне овакве манифестације за Град. Истакао је и то да веома велики број младих аутора учествује у радионицама на фестивалу и најавио да ће студенти Факултета драмских уметности уз индекс моћи бесплатно да гледају филмове.

Градски секретар за културу Иван Карл оценио је да је Мартовски фестивал манифестација са највише конкуренције у граду јер има доста оваквих фестивала који су се последњих година профилисали.

– Свесни смо чињенице да смо у ери глобалних друштвених мрежа и платформи које су полигон за приказивање кратких или експерименталних филмова и с те стране овај фестивал има конкуренцију на више места, али истовремено има и све услове да настави да се даље развија – рекао је Карл. 

Вршилац дужности директора Дома омладине Београд Ненад Драговић захвалио је на подршци Граду Београду, посебно Андреји Младеновићу и Секретаријату за културу, Министарству културе и информисања, Филмском центру и компанији „Лукоил”.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић најавио је да ће у такмичарском програму бити приказано 77 филмова. Такође, истакао је да је први пут ове године уведена категорија Међународног краткометражног филма у свим филмским родовима.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Без воде делови општина Савски венац и Вождовац

Следећа вест

Градоначелник Радојичић у званичној посети Бијељини, обишао радове на новом мосту у Сремској Рачи и траси ауто-пута Кузмин–Бијељина

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *