Град Београд субвенционише пољопривреднике са 240 милиона динара

Нема коментара Share:

11.03.2022.
Град Београд је за последњих седам година повећао субвенције за пољопривреднике у престоници са 20 милиона на 240 милиона динара, изјавио је данас у „Београдској хроници” вршилац дужности градског секретара за пољопривреду Саво Павичић.

Он је указао да је ресорни секретаријат расписао пет јавних позива на које ће моћи да се пријаве пољопривредници са регистрованим газдинством и местом пребивалишта на територији града Београда до 1. априла.

– Расписан је јавни позив за набавку трактора у износу од 100 милиона динара. Максималан износ по домаћинству је милион динара. За набавку пољопривредних машина, Секретаријат је обезбедио 30 милиона динара, односно до 400.000 динара по пољопривреднику. Треба истаћи да је реч о бесповратним средствима – казао је Павичић. 

Такође, напоменуо је да је за воћарство и повртарство обезбеђено 45 милиона динара.

– Средства су намењена управо за поставку противградних мрежа, подизање стакленика и пластеника, као и система за наводњавање. Што се тиче пчеларства, за ову годину смо обезбедили 35 милиона динара. Подсетићу да у Београду имамо око 2.000 регистрованих пчелара и око 70.000 кошница – прецизирао је ресорни секретар и додао да је сваки пчелар у престоници годишње субвенционисан у просеку са око 1.000 евра.

Указао је и на то да је до сада за подстицаје Града Београда пријављено око 100 пољопривредних произвођача, као и да очекује да се до краја конкурса пријави њих 2.500.

Павичић је напоменуо да Београд има идеалне климатске услове за пољопривредну производњу, као и велико тржиште и обезбеђену инфраструктуру. Такође, пољопривредници имају и проблема, јер им је фабрика под отвореним небом, додао је он. 

– Град Београд се труди да разним подстицајима олакша пољопривредницима производњу и пласман робе. Такође, организујемо и разне едукације са Пољопривредним факултетом, али и бесплатне обуке за воћаре, пчеларе и за органску производњу, која је сада у повоју и све више заступљена на нашем тржишту – навео је Павичић и подсетио да Град Београд има у Младеновцу саветодавну службу која помаже пољопривредницима.

Он је подсетио да је на нивоу Републике Србије јутрос почела исплата субвенција пољопривредницима од 8.000 динара по хектару, те да је за ту намену обезбеђено 125 милиона евра, напоменувши да је тај износ дупло повећан у односу на претходне године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић: Београд спреман за организацију великих спортских такмичења

Следећа вест

Без воде делови општина Савски венац и Вождовац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *