Никодијевић поручио студентима да нису само будућност већ и садашњост нашег друштва

Нема коментара Share:

15.03.2022.
Свечана академија поводом јубилеја магазина „Студент” одржана је вечерас у Старом двору, којој је присуствовао председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, као и бројне званице.

Никодијевић је истакао да је магазин „Студент” настао пре 85 година у бурним историјским околностима. Подсетио је да су већ први бројеви тог листа били забрањивани и цензурисани.

–Магазин „Студент” је за протеклих осам и по деценија прошао кроз бројне друштвене догађаје, а неретко је и сам изазивао и покретао промене и реакцијe у друштву. Оно што је одликовало овај магазин је критичка мисао и слободоумност студената – указао је Никодијевић.

Он је поручио студентима да нису само будућност већ и садашњост нашег друштва.

 –Београд, његова величина и богатство управо потиче из тога јер има највећи уневирзитет у овом делу Европе. Овај град не би био исти да нема богатство од 80.000 студената Београдског универзитета – навео је Никодијевић.

Поручио је студентима који данас раде у магазину „Студент” да остану на трагу пеђашњих генерација.

–Ви сте настављачи дивне традиције дуге осам и по деценија и зато je потребно да будете глас своје генерације – закључио је председник Скупштине града.

Дачић је рекао да je магазин „Студент” институција која је имала просветитељску и еманципаторску улогу од свог покретања 1937. године па до данас.

–„Студент” је зато много више од новинe. Он је увек био место у коме се мешала огромна животна енергија младих људи, интелектуалаца са идејама о промени света у којем живе. Са традицијом од 85 година „Студент” је вредност која је преживела све историјске ломове у Србији  – указао је Дачић.

Председник Савеза студената Београда Илија Тодоровић и представница магазина „Студент” Даница Васовић уручили су признања за допринос тог листа председнику Скупштине града Николи Никодијевићу, подсекретару Секретаријата за спорт и омладину Николи Рајичићу, као и заменику директора Канцеларије за младе града Београда Немањи Марковићу.

Град Београд преко Канцеларије за младе и Секретаријата за спорт и омладину даје велику подршку студентима и студентском организовању. У претходном периоду  помагао је студентске организације кроз финансирање и суфинансирање њихових пројеката. Град Београд је и партнер у реализацији програма „БГ пракса“ који се реализује у сарадњи са Центром за развој каријере Универзитета у Београду, подсетили су организатори свечане академије.

Пошта Србије је поводом јубилеја објавила издање пригодних поштанских марака посвећених листу „Студент”, док је у холу Старог двора приређена изложба са насловним странама тог магазина  током претходних 85 година. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић у Старом двору угостио Ден Тану

Следећа вест

Измене у линијама БГ ВОЗ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *