Отворена изложба старих фотографија Београда на Тргу републике

Нема коментара Share:

14.04.2022.
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је данас, у оквиру прославе Дана Београда, изложбу „Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића” на Тргу републике. Отварању манифестације присуствовали су подсекретарка за културу Гордана Гонцић, директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић, директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић, представници Амбасаде Руске Федерације и породица Ристе Марјановића.

Младеновић је подсетио да су Дани Београда манифестација која повезује два историјски важна датума, први када је Београд први пут поменут и други када смо у 19. веку добили кључеве града.

– Данашњом изложбом на отвореном приказујемо сјајне фотографије Ристе Марјановића, за кога наравно више знамо из његовог праћења Првог светског рата. Захваљујући његовој породици, градском Заводу за заштиту споменика културе и позоришту „Дадов”, данас можемо да видимо и како је Београд изгледао почетком 20. века као и после Другог светског рата. Видимо да се Београд није много променио, што не значи да смо ми остали у прошлости, већ да смо га сачували упркос бомбардовањима током прошлог века – казао је Младеновић, позвавши Београђане да посете изложбу.

Он је такође истакао да обележавање Дана Београда почиње управо овом изложбом, а за наредне дане најавио изложбе, концерте, историјске шетње и друге манифестације.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић подсетила је да изложба осликава како је Риста Марјановић радио током периода мира.

– Марјановић је био фото-репортер балканских, као и Првог и Другог светског рата, али мало нас зна да је он и у периодима мира фотографисао објекте који ће касније постати споменици културе. Највећи број данас приказаних фотографија направљене су тридесетих година прошлог века а по први пут су представљене и његове фотографије у боји – рекла је Вучковићева, захваливши породици Ристе Марјановића на уступљеним материјалима. 

Аутори ове изложбе су Бранимир Гајић, Љубица Радовановић и Оливера Вучковић.

Београђани ће имати прилике да виде старе фотографије Теразија, Новог двора, зграде Народне скупштине, палате Главне поште, Цркве Светог Марка, Улице кнеза Милоша, палате Министарства шума и руда, пољопривреде и вода, зграде Генералштаба, Железничке станице, Државне штампарије, Старог сајмишта, хотела „Авала” и многе друге.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Промена режима рада линија јавног превоза током извођења радова у Улици цара Николаја II

Следећа вест

Весић подржао акцију „Једна карта – једно дрво” у организацији турнира „Serbia open”

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *