„Симфонија Црњански” – 263. позоришна премијера „Дадова”

Нема коментара Share:

11.04.2022.
Омладинско позориште „Дадов” најавило је 263. позоришну премијеру „Симфонија Црњански”, која ће се одржати у великој сали Дома културе „Студентски град” у среду, 13. априла, с почетком у 20 часова. 

Реч је о пројекту Ђорђа Марковића, који је урадио текст и адаптацију за представу. За костиме је задужена Селена Томашевић, сценографију потписује Владимир Павловић уз асистенцију Јоване Божић и Бојане Марковић, а музику и дизајн звука Стеван Милошевић. Сарадник за сценски костим била је Ана Милојковић, а мајстор светла Гордана Пантелић. 

– Путујући кроз свет Милоша Црњанског и изнова посећујући његова дела, несвесно сам почео да ослушкујем музику језика, његову флуидност, сликовитост и треперавост. На том путовању сам схватио да се сви ти слапови реченица, стихова, слика и боја сливају у једну нерукотворену симфонију. Питање које сам пред собом поставио било је колико је од онога што је био животни пут писца уткано у ту симфонију и колико је целокупно то сазвучје предодређено, између осталог, и његовом судбином. Судбина ратника, судбина љубавника и судбина изгнаника, све ми се више чине као три носећа стуба оног сребрног лука Милоша Црњанског. Од Чарнојевића, преко Хипербореје, па све до лондонских година омеђен је друм којим је лутао Црњански, поневши са собом оно усхићено, занесено, сетно и меланхолично. Онај његов лук се узноси над нама, толико велелепно, па као да осећамо да постаје ореол судбине целокупног нашег народа. Та три стуба су постала три чина представе „Симфонија Црњански”. Завет за даљи живот „Симфоније” је суд времена и публике. Они ће својим присуством уграђивати нове стубове и лукове и изграђивати нови мост између великана српске литературе и нас – навео је аутор Ђорђе Марковић. 

Осим аутора, у представи играју Милан Вучковић, Кристина Пајкић, Михаило Лаптошевић и Марта Богосављевић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Отворена изложба старих фотографија Београда на Тргу републике

Следећа вест

Весић: Београд од данас домаћин и поставци Музеја светске атлетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *