Безбедност ђака је приоритет

Нема коментара Share:

19.05.2022.
Све основне школе у Београду које су добиле дојаву о подметнутој бомби су прегледане и данас раде нормално, изјавио је Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

Он је за Јутарњи дневник Радио-телевизије Србије рекао да се свака пријава мора озбиљно схватити јер је безбедност деце на првом месту.

– У сталном смо контакту са МУП-ом и београдском Полицијом, а укључила се и Војска Србије како би се систем што пре вратио у нормалу. Безбедност ђака није угрожена, али се води високо неморалан рат са Србијом у коме се деци угрожава право на образовање – истакао је Гак.

Он је додао да су, према подацима Полицијске управе за град Београд, у првом налету дојава о бомбама 224 школе пријавиле да су добиле имејл који указује на постављене експлозивне направе. Јуче се то наставило у знатно мањем броју школа.

– Док се не потврди да су дојаве лажне, свакој пријави приступамо крајње озбиљно, а школе у складу са тим организују наставу док се провера не заврши – прецизирао је Гак.

Градски секретар подсетио је и да је недавно завршен конкурс за упис у београдске вртиће на који је стигло 21.909 захтева. На овогодишњем конкурсу понуђено је 13.955 слободних места, а у току лета Секретаријат ће одобравати до 20 одсто проширења капацитета где год то буде потребно.

– Очекујемо и додатно проширење капацитета за око 600 места због завршетка изградње вртића на Чукарици, Бежанијској коси, Земуну, Звездари и Обреновцу – рекао је Гак.

Ове године, како је навео, стигло је око 3.000 захтева мање него на претходни конкурс, што не значи да град Београд има мање деце већ, напротив, да се капацитети предшколских установа проширују.

– У граду имамо око 106.000 деце узраста од једне до шест година, а око 80.000 малишана налази се у систему предшколског образовања, што је у односу на пре осам година 35.000 деце више – истакао је Гак.

Осврнуо се и на Фајнал фор и додао да ће Београд ових дана бити епицентар европске кошарке. Све је спремно за дочек кошаркашке елите.

– Наш град је европска метропола и спремни смо за овако крупан залогај. Било је тешко први пут довести Фајнал фор пре четири године, али смо тада показали да можемо, да имамо инфраструктуру и капацитет да испратимо велике спортске догађаје – закључио је Гак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измена режима јавног превоза због радова у Улици војводе Степе

Следећа вест

У суботу трка са препрекама у Кошутњаку

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *