Весић: Слава је време да оставимо по страни разлике и да се заједно молимо за наш град

Нема коментара Share:

02.06.2022.
Данас Београд поносно слави своју славу коју обележавамо већ 619 година. Немамо тако много традиција као што је слава града и поносни смо на то што је славимо дуже од шест векова, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је овогодишњи домаћин градске славе – Вазнесења господњег, Спасовдана.

Он је уочи литургије у Вазнесењској цркви подсетио да је славу града Београда утврдио деспот Стефан Лазаревић 1403. године, у време када је Београд био разрушен град, а за свега неколико деценија успео је да подигне Београд и да од њега направи град који је постао једна од најснажнијих европских тврђава и хришћанства уопште.

– Тако је било са Србијом у време када је деспот Стефан Лазаревић као млади владар после смрти свога оца кнеза Лазара преузео Србију и успео поново да је уздигне и да поново постане стабилна држава. Зато је Вазнесење господње можда и права слава за Београд и Србију јер, нажалост, у нашој историји смо много пута разарани и морали смо много пута да се уздигнемо као град и покажемо да смо победили зло и да смо успели да преживимо – рекао је Весић.

Он је додао да се Вазнесење господње не догађа без васкрсења и то су две победе Господа у низу, тако да ми не можемо да се уздигнемо као град ако не васкрснемо наш дух и ако не поштујемо своју историју. Зато је, како је рекао, права порука ове славе победа доброг над злом и победа живота над смрћу.

– Позивам Београђанке и Београђане да заједно прославимо нашу славу, вечерас у 18 сати је литија улицама Београда. Она почиње у Улици кнеза Милоша код Вазнесењске цркве, ићи ће улицама Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Трга Славија, затим Булеваром ослобођења све до Храма Светог Саве, где ће се обратити патријарх Порфирије. Позивам да се заједно молимо за мир јер у данашњој Европи се нажалост поново ратује, а мир је најважнији не само за нас већ и за друге народе. Потребни су нам мир и стабилност јер само тако ће наш град моћи економски да се развија, а то је оно што сви желимо. Слава је време када се окупља читава породица, а данас у Београду слави два милиона људи. Ово је прилика да сви будемо заједно, да оставимо по страни све разлике и да се сви молимо за наш град – поручио је заменик градоначелника.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Градске пијаце” на Београдском туристичком фестивалу

Следећа вест

Обележена слава града Београда – Спасовдан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *