Весић: Бесплатни уџбеници за ученике првих и других разреда, наставља се набавка таблета за старије ученике

Нема коментара Share:

03.06.2022.
Заменик градоначелника Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић најавили су на заједничкој конференцији за новинаре са представницима дванаест издавачких кућа набавку штампаних уџбеника за ученике првих и других разреда свих јавних основних школа у Београду. Уговори за набавку и дистрибуцију бесплатних штампаних уџбеника школама потписани су између Града Београда, преко Фондације за младе таленте Града Београда, и дванаест издавачких кућа. Како је Горан Весић том приликом прецизирао, за децу је обезбеђен основни пакет уџбеника за следеће предмете: математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас и страни језик као обавезни предмет.

– Град Београд је за ту намену обезбедио око 240 милиона динара, односно два милиона евра. Кажем „око” јер је остављена могућност да се још неко дете упише, тако да ће и за њих уџбеници бити обезбеђени. Новац ће наредних дана бити пребачен на рачуне издавача чим они испоруче уџбенике школама. На овај начин бесплатне уџбенике добија око 34 хиљаде првака и другака. То значи да ће толико породица у Београду добити помоћ у вредности која, у зависности од издавача, износи око педесет евра – рекао је Весић. 

Сва деца на територији Београда, додао је Весић, имаће дакле исте, нове уџбенике и неће морати да их враћају. Весић је подсетио да Град Београд обезбеђује такође таблете, картицу за бесплатни интернет и дигиталне уџбенике за ученике 3, 4, 5. и 6. разреда, а све то је прошле године добило њих 67 хиљада у главном граду. 

– Наставићемо са куповином таблет-уређаја, тако да ће их добити они који су сада другаци и који од наредне школске године постају трећаци, а они који су сада шестаци пренеће таблете у седми разред. На овај начин ћемо већ следеће године таблетима „покрити” читаво осмогодишње школовање. То што је обезбедио Град Београд немају градови из много развијенијих градова у Европској унији. Циљ је да се омогући да се школе дигитализују и да буду још боље опремљене – навео је Весић. 

Он је захвалио издавачима који су у овој причи, како је навео, партнери Града, као и ресорном министарству на заједничком раду како би се обезбедило квалитетније образовање. Уџбеници ће децу чекати у школама, појаснио је Весић. 

Министар Бранко Ружић је оценио да је ово један у низу заједничких подухвата између ресорног министарства и Града Београда на добробит деце. 

– Набавка бесплатних уџбеника је сјајан гест, али и финансијско олакшање родитељима на почетку школске године. Тако се води рачуна о социјалној компоненти у друштву – казао је Ружић. 

Он је прецизирао да ће ово министарство набавити и бесплатне уџбенике за 88.900 ученика, од којих ће 29 хиљада њих остварити то право јер су из породица које су корисници новчане социјалне помоћи, док је око 41 хиљада ученика са овим правом из породица са троје, четворо и више деце. Око 17 хиљада њих остварују право зато што похађају образовне планове 1 или 2, то јест имају потребу за додатном образовном подршком. 

– Новина је да ће ученици који похађају наставу на основу индивидуалног образовног плана 3, а реч је о најдаровитијој деци, добити бесплатне уџбенике. Такође, од ове године набављају се и електронски уџбеници на знаковном језику за први и други разред – истакао је Ружић.

Он је најавио испоруку опреме за дигиталне учионице, напоменувши да се до краја године очекује опремање укупног броја од 17,5 хиљада учионица, набавка 18,5 хиљада лаптопова за наставнике и рачунарске опреме за ученике. 

– Град Београд је, као и увек до сада, правио пионирске кораке, штавише крупне искораке у правцу свега што је важно за будућност државе, а то су најмлађи и њихово образовање. Београд може да послужи свима као један од најсветлијих примера шта је могуће урадити добром сарадњом – закључио је Ружић.   

Комерцијална директорка Издавачке куће „Дата статус” Биљана Каличанин је у име издавача захвалила на прилици да учествују у „племенитом подухвату”.

– Та „племенита мисија” значи да је циљ да се опредмети знање, наука и уметност кроз књигу и да се тако обезбеди њихово ширење. Издаваштво представља снажну подршку образовању, али и научном, технолошком и уметничком развоју сваке земље – нагласила је Биљана Каличанин. 

Догађају је присуствовала заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, као и представници издавачких кућа. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Поводом Светског дана животне средине, ресорни градски секретаријат навео најзначајније пројекте и активности

Следећа вест

Радови „Зеленила” на разделној траци ауто-пута у недељу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *