Откривена спомен-клупа Едварду Русјану

Нема коментара Share:

06.06.2022.
Градски урбаниста Марко Стојчић и амбасадор Републике Словеније у Београду Дамјан Бергант свечано су данас у парку Едварда Русјана на Савском пристаништу открили спомен-клупу словеначком пилоту, конструктору авиона и пиониру ваздухопловства на овим просторима.

Стојчић је подсетио да је откривање споменика истакнутом пилоту, који на том месту страдао 1911. године, заједничка иницијатива Града Београда у словеначке амбасаде.

– Кроз овај заједнички пројекат смо пуно разговарали о пријатељству Словеније и Србије, који смо делили кроз историју. Такође смо разговарали и о будућим пројектима. Ова клупа и спомен-плоча ће тек добити на значају када се у наставку заврши Линијски парк, што се очекује за око месец и по дана и када ће Београђани и гости престонице моћи да прођу овим потезом и упознају се са ликом и делом Едварда Русјана –  најавио је Стојчић.

Захвалио је академском вајару Стевану Филиповићу и ливцу Александру Станишићу јер су, како је истакао својим делом оплеменили простор иза Бетон хале.

Амбасадор Бергант је подсетио да је прошло две године од иницијативе до реализације овог пројекта.

– Захваљујући многима идеја је реализована. Посебно задовољство ми је што је Град Београд подржао иницијативу Амбасаде Словеније и омогућио да се данас налазимо у парку Едварда Русјана. Едвард је трагично преминуо 9. јануара 1911. године, недалеко одавде, када је приликом презентације својих летачких способности желео Београђанима да надахне своје визионарство – подсетио је Бергант.

Он је захвалио и Аеро-клубу Нова Горица из Словеније, који сваке године аеро-митингом одаје почаст Едварду Русјану и на тај начин, како је истакао, приближава Београд и Нову Горицу, Словенију и Србију.

Откривање спомен-клупе Едварду Русјану увеличали су својим прелетом два авиона Војске Србије, као и свечани оркестар Министарства унутрашњих послова.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић захвалио Немачкој на подршци eвропским интеграцијама и инвестицијама

Следећа вест

Објављене прелиминарне листе уписане деце у београдске вртиће

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *