„Дани европске баштине” – „Одрживо наслеђе”

Нема коментара Share:

16.09.2022.
Центар за културу Гроцка укључује се разноврсним предлозима програма у овогодишњу културно-туристичку манифестацију на тему „Одрживо наслеђе”. Ова установа је дуже од деценије укључена у реализацију ове значајне манифестације, саопштено је из Општине Гроцка.

У знаку овогодишње теме „Дана европске баштине” који славе културно наслеђе и његову најширу доступност публици свих узраста и категорија, као и интеракцију са окружењем, у складу са актуелном ситуацијом, предлози су конципирани и кроз бројне дигиталне садржаје. Обухваћени су различити аспекти наслеђа са којим живимо, усмерени како на људе тако и на места, односно на континуитет и учење из традиције, на историјска здања која ће показати свој утицај на очување локалних идентитета и еколошки прихватљиве мере и обичаје у градњи и укупном поступању.

На самосталној изложби „Путујуће шаре Србије” у галерији Ранчићеве куће, ауторке др Милице Живадиновић, биће презентован богат уметнички опус препун снажне симболике, на начин доступан оку и разумевању посматрача из свих крајева света. Време и место одржавања: 16. септембар у 19 сати (трајање 16–30. септембар), Ранчићева кућа.

Тематска изложба у галерији Ранчићеве куће „Тајне из заборављене архиве” посвећена је оснивачу Института за хистологију и ембриологију проф. др Александру Ђ. Костићу по коме установа носи назив. Пројекат је усмерен на комплексно изложбено представљање експоната из драгоцене, недавно откривене заоставштине проф. Александра Костића, оснивача и првог професора хистологије на Медицинском факултету у Београду, на подизање свести о култури сећања, те на упознавање са културним и научним развитком Србије и немерљивим доприносом цењеног научника. Време и место одржавања: 7. октобар у 18 сати, Ранчићева кућа.

Концерт „Жива баштина”, у програму „Музичка башта” Ранчићеве куће, посвећен нематеријалној културној баштини и неговању и очувању српске традиционалне културе. Време и место одржавања: 16. септембар у 20 сати, Ранчићева кућа.

Онлајн пикник трибина „Орнаменти и шаре Србије” у сарадњи са Смиљаном Попов и „Београдом за почетнике”, у башти Ранчићеве куће. Време и место одржавања: 30. септембар у 18 сати, Ранчићева кућа.

Видеотека „Београд за почетнике” – видеотека је сачињена од шест едукативних тематских емисија серијала „Београд за почетнике” посвећених културној баштини Гроцке. Доступна је на сајту Центра за културу Гроцка и друштвеним мрежама, као својеврсни едукативни водич кроз културно наслеђе Гроцке, са акцентом на садржајима који имају шири, европски значај. Састоји се од е-презентације емисија серијала „Београд за почетнике”, током трајања манифестације.

Стручно вођење знаменитостима и заштићеним културним добрима Гроцке, са акцентом на еколошкој градњи, народном градитељству и одрживости. Време и место одржавања/поласка: 1. октобар у 12 сати, Ранчићева кућа.

Радионице за најмлађе – „Ликовно путовање наслеђем” Центра за културу Гроцка и тематска едукативна радионица „Наслеђе за децу” у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, намењена је предшколцима и малишанима нижег основношколског узраста. Време и место одржавања: Током септембра и октобра, Ранчићева кућа.

Сајам зимнице „Јесења кухиња” у организацији Општине Гроцка на заштићеној „Грочанској чаршији”, одржава се шести пут и обухвата ревијалну, продајну и такмичарску изложбу џемова, меда, воћа, зимнице, јесењих плодова, али и домаће радиности, грнчарије и других занатских рукотворина. Време и место одржавања: 30. септембар од 10 часова, „Грочанска чаршија”.

Реализација наведених програма је омогућена захваљујући подршци Града Београда – Секретаријата за културу, као и Општине Гроцка.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Дечје игре без граница”

Следећа вест

Одржана манифестација „Дан традиције” у центру Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *