Обележен Светски дан церебралне парализе

Нема коментара Share:

06.10.2022.
Особе са церебралном парализом широм света обележавају 6. октобар као свој дан. Светски дан церебралне парализе под општеприхваћеним слоганом „Милиони разлога” део је кампање на светском нивоу. Овогодишња тема манифестације је „2022 милиона разлога за доступна технолошка решења”, поручили су из Секретаријата за социјалну заштиту.

Према незваничним подацима, у Србији живи око 6.000 особа са последицама церебралне парализе, док их је у Београду око 2.000. Савез за церебралну и дечју парализу Београда постоји од 1957. године и окупља 1.100 особа са церебралном парализом. Такође, обједињује рад 12 општинских удружења с циљем остваривања заједничких интереса особа са церебралном и дечјом парализом.

– Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту су у овој години подржали Савез за церебралну и дечју парализу средствима у укупном износу од 4.500.000 динара. Укупно 922 особе са последицама церебралне парализе користe подршку из система социјалне заштите Града Београда – изјавила је за Беоинфо градска секретарка Александра Чамагић.

И убудуће ћемо бити савезници како бисмо што лакше превазишли све баријере са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, поручила је секретарка Александра Чамагић.

– Поред већ развијених услуга које је увео Секретаријат за социјалну заштиту, попут личних пратилаца детета, персоналних асистената, дневних боравака, превоза, „Предах смештаја”, трудићемо се да заједно уведемо нове услуге које ће особама са инвалидитетом олакшати свакодневни живот, али и њиховим породицама – закључила је секретарка Александра Чамагић.

Савез за церебралну и дечју парализу Београда је 2021. године покренуо акцију „Милиони разлога = милиони чепова” путем које се прикупљају чепови како би се обезбедила средстава за опремање дневно-радног центра у Средачкој 2. Центар треба да омогући дневно збрињавање особа са инвалидитетом и њихово радно ангажовање.

– Највећи проблем с којим се сусрећу особе са последицама церебралне парализе јесте мобилност и зато је овогодишњи мото „2022 милиона разлога за доступна технолошка решења”. Као ново помагало у нашој земљи, у протекле две године су се појавили електрични скутери као једина нова технолошка решења. Тренутно 10 особа са церебралном парализом вози електричне скутере у Београду – истакла је секретарка Савеза церебралне и дечје парализе Београд Дилбера Сарајлић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уређивање зелених површина на ауто-путу

Следећа вест

Обавештењe за посетиоцe гробaља на Задушнице, у суботу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *