Oтворена међународна конференција „Антиколонијални музеј”

Нема коментара Share:

21.10.2022.
Секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић, заједно са помоћником министра културе за међународне односе Станком Благојевићем и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворила је међународну научну конференцију „Антиколонијални музеј” у Музеју афричке уметности.

Конференција је организована уз подршку Секретаријата за културу Града Београда и Министарства културе и информисања Републике Србије. Конференција је саставни део нове, истоимене тематске изложбе којом се позива на преиспитивање не само устаљених начина репрезентације афричке уметности, већ, заправо, колонијалних основа на којима почивају музеји као институције. То се односи и на сâм Музеј афричке уметности, који је основан пре 45 година, у доба када је југословенска политика несврставања била на врхунцу и у чије су темеље уписане идеје антиколонијализма, антирасизма и солидарности. Предстојећа реконструкција читавог објекта Музеја захтева комплементаран и промишљен поступак редефинисања и реконцептуализације будућег музејског представљања и деловања, што не значи само промену начина излагања, већ промену читаве парадигме музејског рада и музејске производње знања. Питање деколонизације музејске праксе видљиво је у активностима водећих музеја на Западу који на разне начине покушавају да се реше терета у виду предмета украдених током колонијалних освајања афричких земаља.

– Покрет несврстаних, чији је један од оснивача била и Југославија, залагао се за националну независност, био је против расисма, доминације и угњетавања, што су и постулати на којима је настао и овај јединствени музеј – рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународне односе, закључио је да су активности конференције својим значајем и садржајем превазишле оквире за које је музеј иницијално био задужен и да су теме покренуте на овом скупу већ неко време у сржи глобалних процеса и више него актуелне у свету.

Међународна конференција „Антиколонијални музеј” окупила је реномиране саговорнице из Африке, Европе, региона и Србије које су се у својим излагањима осврнуле на савремену теорију и праксу, укључујући критику устаљених музејских репрезентација Африке и афричких уметности, односно указале на могућности за стварање нових методологија истраживања, сарадње и излагања. Међу гостима су биле: Амина Зубир (Алжир), Мвана По (Ангола), Елизабет Асафо-Ађеј (Гана), Вишитуа Нџихарине (Намибија), Блесинг Би Азубике (Нигерија), Јелена Весић, Ана Вујовић, Јелена Савић (Србија), Катарина Зд‌јелар, Коштана Бановић (Холандија), Дубравка Секулић (Велика Британија). Научни и организациони одбор конференције чине Бојана Пишкур (Словенија), Катарина Живановић, Ана Сладојевић, Емилиа Епштајн и Ана Кнежевић (Србија).

Фото: Маријана Јанковић

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почиње допуна месечних карата за новембар 2022. године

Следећа вест

Отворен 59. Октобарски салон

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *