Четврти изложбени простор 59. Октобарског салона

Нема коментара Share:

02.11.2022.
Четврти изложбени простор, од укупно пет, отвара се сутра у оквиру програма 59. Октобарског салона. На другом спрату Народног музеја Србије, у оквиру сталне поставке Европске уметности од 14. до 20. века (сала 2.13), биће постављена слика француског уметника Ерика Корна под називом „Талас, нека ме живот носи” (уље на платну, 183 x 224 cm, 2020–2021). Након отварања у 18 часова уследиће разговор са др Драганом Ковачић, музејском саветницом и кустоскињом Збирке цртежа и графика страних уметника у Народном музеју, о значењу ове привремене интервенције савременог уметника у сталну поставку Народног музеја Србије.

Разговор ће бити на српском и француском језику, уз могућност консекутивног превода на оба језика. 

Како Франсоа Aрдевен пише о раду Ерика Корна: „слике Ерика Корна осмехују се оном ко их гледа, бар оном ко их гледа с наклоношћу. Ерик Корн не слика ex nihilo, као што понекад модерни, с извесном охолошћу замишљају да могу сликати не обраћајући довољно пажње на занатско умеће. На платнима Ерика Корна тог умећа има у изобиљу. Свака слика је одјек других слика, Ел Греко израња из Сезана, који префињено бледи код Марандија. И Шагал је на Корновој палети, он је такорећи његова граматика. Анђели на неким од Корнових слика нису апстракције или катастрофе попут Клеових. Бројгел и Шагал се наједном сусрећу и удружују”. 

Ерик Корн је уметник и кустос, оснивач Центра за савремену уметност „Le Plateau” у Паризу. 

У суботу, 5. новембра, од 12 часова одржаће се прва шетња под називом „Простори (за) уметности”, коју ће водити кустоскиња Културног центра Београда Даница Јововић Продановић. Током разговора биће представљен архитектонски оквир у коме се одвијају културни и уметнички садржаји. Место сусрета је Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” (Булевар краља Александра 71), а обићи ће се Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Салон Музеја града Београда и Културни центар Београда.

Истог дана, од 15 часова, с поласком из Галерије „Артгет” Културног центра Београда (Трг републике 5, први спрат), кроз изложбу Милице Томић „How on Earth” води Јелена Весић, кустоскиња, а од 19 часова у „ART HUB кули” (Цетињска 15) може се пратити јавно извођење сатиричног епа „Ескулап”, Миле Манојловић која потписује текст, концепт и јавно извођење, уз подршку Мање Ристић, која потписује композицију и дизајн звука.

Детаљне мапе излагачких и јавних простора 59. Октобарског салона (Београдског бијенала), адреса, радно време и листе уметника који излажу у тим просторима могу се наћи на сајту: https://oktobarskisalon.org/prostor/

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Екипе ЈКП „Ветерина Београд” збринуле повређену животињу

Следећа вест

„Трофеј Београда” у теквонду у суботу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *