Отворена изложба „Логор на Београдском сајмишту” у Народном музеју

Нема коментара Share:

08.12.2022.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас отварању изложбе „Логор на Београдском сајмишту (1941–1944)” у Народном музеју. Изложбу је отворила помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Марушић симболично на дан интернирања у Јеврејски логор 1941. године. 

Весна Видовић је овом приликом истакла да ће Град Београд дати свој допринос у подизању свести о очувању оваквих културно-историјских споменика.

– Спрема се обнова Меморијалног центра „Старо сајмиште”. Желимо да то буде место где ће сви наши грађани, становници Београда, али и посетиоци из других градова имати прилику да виде колико је овде невиних људи страдало. На тај начин, ове жртве никада неће бити заборављене – рекла је Видовићева. 

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић подсетила је на историјат настанка логора, а потом и на настанак Меморијалног центра „Старо сајмиште”, као једне од најмлађих републичких установа културе. 

– Изложба је прва у низу и верујемо да ће представљати извор знања и сећања. Захваљујући несебичној међуинституционалној сарадњи и подршци, верујемо да ће капацитети наших установа културе постајати све бољи и сврсисходнији. Кроз дијалог и презентације, гласови свих жртава на Старом сајмишту биће гласнији и релевантнији – рекла је Бојана Борић Брешковић. 

Држећи се хронолошког редоследа, посетиоци имају прилику да се упознају са две најважније историјске фазе Београдског сајмишта: Јеврејски логор Земун, у којем су били интернирани сви преостали Јевреји из Србије, делом и Роми, као и Прихватни логор Земун, у којем су били интернирани, пре свега, српски цивили и припадници устаничких покрета са подручја усташке НДХ, Србије и региона.

Меморијални центар „Старо сајмиште” је републичка установа културе основана 2022. године, са циљем да негује сећања на жртве Јеврејског пролазног логора Београд – Топовске шупе, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун на некадашњем Београдском сајмишту. Поред музеолошке делатности, установа се бави едукативном и научно‐истраживачком делатношћу. Меморијални центар „Старо сајмиште” обавља и послове у вези са реконструкцијом, адаптацијом и уређењем постојећих аутентичних објеката на Старом сајмишту. 

Данијела Марушић је истакла да је у логору Старо сајмиште од децембра 1941. до марта 1944. године страдало више од 17 хиљада људи – Срба, Јевреја и Рома.

– Захваљујући иницијативи државе, након опширних консултација, радна група Министарства културе израдила је нацрт специјалног закона о Меморијалном центру „Старо сајмиште” и од тада је започето систематско обнављање сећања на овај логор. Министарство културе снажно се залаже за неговање културе сећања на жртве геноцида, а догађаји и личности који су дали трајни белег нашој историји не смеју бити заборављени, јер су чврст путоказ нашем колективном опредељењу да се боримо против дискриминације, мржње и да се не одричемо основног људског права, а то је право на живот – рекла је Марушићева.

Директорка Меморијалног центра „Старо сајмиште” Кринка Видаковић Петров подсетила је на стравичну судбину коју је Сајам доживео током окупације у Другом светском рату, те да је кроз логор прошло око 40.000 заробљеника, махом Јевреја, Срба и Рома, као и припадника покрета отпора нацистичком режиму, од којих је 17.000 страдало. 

– Овај логор је симбол страдања Јевреја, Срба и других народа, а изложба још један повод да се предоче чињенице о логору Старо сајмиште и ода почаст свим њеним жртвама – истакла је и захвалила директорки Народног музеја на сарадњи. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Концерт „Мир, љубав, нада” у понедељак у Позоришту на Теразијама

Следећа вест

Трећа сезона циклуса концерата „Музиком кроз музеј”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *