Црква Блажене девице Марије у Земуну утврђена за споменик културе

Нема коментара Share:

10.01.2023.
На предлог Завода за заштиту споменика културе града Београда, Влада Републике Србије утврдила је Цркву Блажене девице Марије у Земуну за културно добро, а Београд је на тај начин добио 445. споменик културе, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Камен темељац за Цркву Блажене девице Марије у Земуну положен је 1785. године, а 1794. године је стављена под кров. Следеће године је подигнут звоник и освећена црква. Обновљена је 1817. године, а темељно рестаурирана средином XIX века, када је добила ново кубе звоника. Црква је једнобродна грађевина са полуобличастим сводом, апсидом и сакристијом на источној страни и звоником изнад западног улаза. Обликована је у стилу класицизма са елементима барока. Представља сведочанство вишеконфесионалног састава земунског становништва.

Најстарији земунски трг на којем се црква налази настао је плански, у време интензивније изградње Доњег града, према замисли врховног комунитетског инспектора Тадеуса Естерајхера. Црква Блажене девице Марије у Земуну има културно-историјске и архитектонско-урбанистичке вредности у контексту београдског споменичког наслеђа. Представља маркантно обележје и значајну споменичку вредност просторне културно-историјске целине Старо језгро Земуна, која је проглашена за културно добро од великог значаја за Републику Србију 1979. године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Делови општина Звездара и Вождовац без воде у понедељак

Следећа вест

Трећи термин за „Аниме симфонију”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *