На предстојећем ФЕСТ-у 29 филмова „потписују” жене

Нема коментара Share:

23.02.2023.
На 51. ФЕСТ-у ће бити приказано 29 филмова које су режирале или корежирале жене, најавио је организатор фестивала. Гледаоци ће моћи да погледају најновија остварења ауторки из 17 земаља: Србије, Хрватске, Италије, Француске, Немачке, Холандије, Белгије, Швајцарске, Русије, Турске, Азербејџана, Марока, Канаде, САД, Чилеа, Мексика и Нигерије.

Из Италије долазе четири ауторке: глумица и редитељка Валерија Бруни Тедески снимила је полуаутобиографски филм „Заувек млади” о престижној француској позоришној школи, Сузана Никјарели се у филму „Кјара” бави животом Свете Кларе Асишке, Каролина Кавали у филму „Аманда” прати кризу прве четвртине живота усамљене девојке решене да обнови старо пријатељство, а Франческа Аркибуђи екранизовала је роман „Колибри” Сандра Веронезија о чудесном животу Марка Карере, човека који остаје миран усред хаоса света који га окружује.

Женски рукопис српске кинематографије представљаће Нина Огњановић, чији се филм „Овуда ће проћи пут” такмичи за Београдског победника, и Мими Влаовић, ауторка кратког филма „Твој чувар”, део селекције ФЕСТ Интро. Сем Огњановићеве, још четири филма које су режирале жене биће у Главном такмичарском програму од укупно 17 остварења: „Тотем” Лиле Авилес из Мексика, „Трагови” Дубравке Турић из Хрватске, „Снег и медвед” Селџен Ергун из Турске и „Далиленд” Мери Харон из Канаде.

Редитељка из Немачке Емили Атеф режирала је, испоставиће се, последњи филм трагично настрадалог Гаспара Улијела „Више него икад”. Улијел и Вики Крипс тумаче срећан пар који се суочава са тешком егзистенцијалном одлуком.

Три Францускиње снимиле су филмове о романтичним везама: Мија Хансен-Лове „Једно лепо јутро” са Леом Седу, затим Ребека Злотовски остварење „Туђа деца” са Виржини Ефира и напослетку Клер Дени филм „Звезде у подне” са Маргарет Кволи. Њихова сународница Леонор Серај у свом филму „Мајка и син” бави се периодом од две деценије живота самохране мајке која се из Обале Слоноваче доселила у Париз.

Мајка је и у фокусу америчке редитељке рођене у Нигерији Чиноје Чуку. Она је снимила филм „Тил” о Афроамериканки Мејми Тил и њеној решености да истера правду и разоткрије системски расизам иза бруталног убиства њеног сина педесетих година прошлог века на америчком Југу.

Аргентинка Мануела Мартел снимила је вишетруко награђивани филм „1976” о Кармен, супрузи, мајци и баки која залази на неистражену територију када пристане да, на молбу свештеника, у тајности брине о једном младићу. 

Од четири документарца у програму овогодишњег ФЕСТ-а, два су режирале жене: Американка Лора Поитрас, добитница Златног лава за остварење „Сва лепота и крвопролиће”, које говори о суноврату једне фармацеутске династије, и Швајцаркиња Ева Витија, која у „Волети Патришу Хајсмит” открива непознате детаље о чувеној књижевници.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележено 65. година рада Прихватилишта за децу Београда

Следећа вест

Мобилна експозитура Банке „Поштанска штедионица” у петак и суботу на пијаци „Скадарлија”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *