Меморијалним дефилеом почели „Дани слободе” у престоници

Нема коментара Share:

20.10.2023.
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменица градоначелника Весна Видовић учествовали су у меморијалном дефилеу „Победа слободе” од Теразија ка Тргу републике којим је данас почело обележавање традиционалне градске манифестације „Дани слободе”. На овај начин славе се два веома важна датума из историје Београда, 1. новембар 1918. године – Дан ослобођења Београда у Првом светском рату, и 20. октобар – Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

Никодијевић је подсетио да Град Београд од 2018. године одлуком Скупштине града од 20. октобра до 1. новембра обележава „Дане слободе”, те да се не прави идеолошка разлика између Првог и Другог светског рата.

– Ми, пре свега, славимо слободу, захвални смо људима који су дали своје животе, како бисмо данас могли да живимо у слободном Београду. Желимо да се сећамо хероја, учимо из сопствене прошлости и не желимо да заборавимо нашу историју – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, од 20. октобра до 1. новембра биће низ манифестација едукативног карактера које треба да послуже будућим генерацијама да схвате улогу и наш значај у светској историји, као и оно кроз шта је Србија прошла у оба рата.

– То је једна историјска читанка у ових десет дана за све Београђане, али и за све госте. Београд има бурну историју и прошлост на коју може да буде поносан, а ми са поносом истичемо да смо увек били на правој страни историје, на страни правде. Нећемо заборавити нашу улогу у ова два рата и немамо потребу да се бавимо ревизијом историје, нити да окрећемо главу. Ми смо део оних људи који су победили највећу пошаст у 20. веку, фашизам и нацизам, ми смо део слободарске Европе. Идеали победе над фашизмом су уграђени у настанак модерне Европе, дали смо велику жртву и тиме треба да се поносимо – нагласио је Никодијевић.

Заменица градоначелника Весна Видовић рекла је да је 20. октобар, Дан ослобођења Београда, датум који припада свим Београђанима, Европи и свету, те да га никада не смемо заборавити.

– Београдска операција у Другом светском рату била је једна од најкрвавијих битака и нигде у Европи домаћи покрет отпора није учествовао с толико жртава. Током ових кључних дана, Београд је ослобођен од нацистичке окупације након 1.287 дана. Храбри војници Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије су заједнички ослободили наш град. У овој борби за слободу живот је изгубило 3.000 војника НОВЈ-а и 960 војника Црвене армије, док је око 4.000 наших бораца рањено – подсетила је она.

Како је навела, Србија је у Другом светском рату била на страни антифашизма, модерне, цивилизоване и напредне идеје на којој почива Европа и цео савремени свет, поднела је велике жртве и изашла као победница.

– Дан ослобођења Београда, 20. октобар, треба да остане непролазан симбол храбрости и слободе свих Београђана. Овај датум је и званично забележен у документима Града Београда, како би остао непромењен и заштићен. Данас славимо Дан ослобођења и одајемо почаст свим херојима који су дали своје животе за нашу слободу. Заувек треба да памтимо нашу херојску историју и да се поносимо њоме, али и да нам она буде смерница за корачање у будућност, јер Србија је била и остаће слободна и слободарска земља – рекла је Весна Видовић.

На челу данашњег меморијалног дефилеа „Победа слободе” био је Почасни вод питомаца Војне академије Министарства одбране Војске Србије. Питомци су носили реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату. Испред питомаца кретао се стари војни камион са којег је емитована радио-драма „Слободни Београд”. У дефилеу су учествовали представници Града Београда, СУБНОР-а и грађани.

На великој бини на Тргу републике одржан је сценско-музички перформанс „Београд је слободан”.

Свакако један од најзначајнијих и најупечатљивијих догађаја у нашој славној историји је 1. новембар. То је дан када је ослобођена престоница Краљевине Србије, дан када је српска војска изгнала и последњег непријатељског војника са наше територије. Тим поводом ће на платоу испред Старог двора у 14 часова бити одржана премијера драмске представе Омладинског позоришта „Дадов” под називом „Београд није тица, да одлети”. По тексту Александра Гаталице, драма прати три бурне недеље у одбрани Београда у Другом светском рату. 

„Дани слободе” се организују под покровитељством Града Београда, а извршни продуцент манифестације је Омладинско позориште „Дадов”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Завод за заштиту споменика културе града на Међународном београдском сајму књига

Следећа вест

Завод за заштиту споменика културе града на Међународном београдском сајму књига

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *