После пет деценија свечано отворена нова зграда железничке станице „Прокоп”

Нема коментара Share:

20.10.2023.
Градоначелник Београда Александар Шапић и председник Републике Србије Александар Вучић обишли су вечерас железничку станицу и нову станичну зграду „Београд центар” у Прокопу, која је после пет деценија од идејног пројекта коначно завршена. Новоизграђени објекат обишли су и премијерка Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, као и бројни представници наше земље и главног града, дипломатског кора и грађани.

Градоначелник Шапић је у обраћању јавности истакао да му је данас огромна част и невероватно задовољство јер је, како је навео, присутан на отварању за Београд и Србију историјски важног пројекта.  

– Имам ту срећу да су се за период док сам на месту градоначелника Београда догодиле четири можда најважније саобраћајно-инфраструктурне ствари. Започети су радови на београдском метроу, завршена је станица „Прокоп”, за месец и по дана биће отворена нова аутобуска станица и завршена је Обилазница око Београда. Чињеница да сам на овом месту даје ми огромну одговорност и обавезу за даље – поручио је Шапић и захвалио председнику Србије, Влади Србије, као и претходној Влади, која је омогућила да се створи основ за пројекте које је поменуо.

Градоначелник је најавио да би следеће године требало да почне изградња пропратних саобраћајница, то јест главне везе ауто-пута са овом железничком станицом.

– Радиће се две велике петље, као и идејно решење за повезивање пешачким путем железничке станице с клиничким центром, породилиштем, Улицом кнеза Милоша, практично са центром града, али и с будућом метро станицом. То би била велика пасарела, која би омогућила да људи не користе кола и да се избегне проблем с паркирањем. Ако то идејно решење буде реално, читавом овом пројекту даће потпуно нову димензију јер ће пасарела представљати прави еколошки парк и пешачку везу са важним објектима у граду – навео је Шапић.

Председник Србије Александар Вучић направио је паралелу између чувеног дела „На Дрини ћуприја” и градње моста са дугим чекањем на реализацију бројних пројеката у Београду и земљи. Подсетио је да је идеја за „Прокоп” настала седамдесетих година прошлог века, прецизније идејни пројекат био је завршен 1976. године.

– Сви су покушавали да дају свој пуни допринос и немам никакве сумње да су сви желели најбоље. Зато хоћу да захвалим генерацијама које су дале немерљив допринос. Ипак, када је реч о наставку и завршетку пројекта, имали смо храбрости да га у ери фискалне консолидације реализујемо. Уложено је укупно 81,2 милиона евра, заједно са 15 милиона уложених у станичну зграду, што је озбиљан новац. Имали смо, дакле, већу прилику од других, јер смо имали и већу подршку народа због чега смо могли да доносимо храбре одлуке које су Србију вукле напред. То је мени, Ани, Шапићу, Малом, Весићу и свим људима из „Железница Србије” омогућило да данас будемо с вама – навео је председник.

Ово није само београдска железничка станица, додао је он, већ свих грађана Србије и представља подстрек за рад и улагања у железницу диљем наше земље.

– У новом заносу, страсти и љубави према својој земљи почели смо многа улагања у железницу, јер то доноси нове инвестиције, посао за наше људе, повезује градове и села. Важно је да се понашамо озбиљно и одговорно у будућности, а у људима Србије је наша снага и будућност, што се види на примеру примене вештачке интелигенције, између осталог, и на овом пројекту. Млади људи ће талент свакако показати и на предстојећем „Експо 2027”, који ће бити прилика за нови раст српске економије, напредак и бољи живот грађана Србије – истакао је Вучић.

Председник је на крају захвалио извођачу радова, који је посао урадио квалитетно и на време, али и свим грађанима наше земље јер без њихове подршке ништа од овог не би било могуће да се уради.

Милорад Додик је навео да је народ Републике Српске срећан због реализације овог пројекта јер је увек загледан у Србију и Београд.

– Државници, какав је несумњиво Вучић, препознају се по томе шта оставе иза себе, а мислим да је Србија пуна инфраструктурних, комуналних, здравствених, образовних, комуналних објеката, који су изграђени баш у овом времену. Све ово представља концентрацију напретка, који Србија није имала и који ће веома тешко досегнути у будућем времену, због чега је важно да остане окупљена и посвећена – рекао је Додик, оцењујући да је ово најбољи период сарадње између Србије и Републике Српске.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/513dd315075d475862ce0eb77597131320231020181314/6e437c89e3dbf1d45b26baf056be71a120231020181314/ac33f5
Претходна вест

Градоначелник Шапић најавио смањење цена свих пијачних услуга за 15 процената

Следећа вест

На Звездари започела изградња 134 километра гасоводне мреже

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *