Положени венци на спомен-обележје испред некадашње кинеске амбасаде

Нема коментара Share:

07.05.2022.
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и саветник за политичке послове Амбасаде Народне Републике Кине Тиен Ишу положили су данас венце на спомен-плочу погинулим кинеским држављанима у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године. На месту некадашње кинеске амбасаде венце је положила и делегација Удружења новинара Србије, коју су предводили потпредседник Слободан Ћирић и генерални секретар Нино Брајовић.

Младеновић је истакао да се и после 23 године сећамо настрадалих кинеских држављана који су, обављајући свој посао у Амбасади НР Кине, погођени НАТО бомбама.

– Они су тако, заједно са хиљадама грађана Савезне Републике Југославије постали жртве НАТО агресије. Сећајући се тих дивних људи, који су само радили свој посао, учвршћујемо наше пријатељство са великим и слободарским народом Кине и мислим да је подршка коју смо тада имали знак великог пријатељства које и данас одржавамо и јачамо. Одајући пошту настрадалим кинеским држављанима покушавамо да пошаљемо поруку свету да тако нешто не сме никада више да се деси. Та ноћ, између 6. и 7. маја пре 23 године, била је тешка за цео овај крај града, били су погођени и амбасада у хотел „Југославија”, гађани су циљеви који никакве везе нису имали са ратним дејствима или војном инфраструктуром. Гађани су искључиво цивилни циљеви и то је било наличје агресије које је говорило о њеном правом карактеру – казао је Младеновић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је нагласила да Србија добро памти 1999. годину и сећа се свих жртава НАТО агресије.

–  Данас смо на месту некадашње кинеске амбасаде где је погинуло троје кинеских новинара обављајући своју дужност. И после 23 године ми се са тугом и поштовањем сећамо наших пријатеља који су у најтеже време били уз нашу земљу. Србија и Кина негују челично пријатељство, једни уз друге смо када нам је најтеже и Србија је Кини и кинеском народу због тога вечно захвална – истакла је Кисић Тепавчевић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да је НАТО агресија 1999. године последњи некажњени злочин 20. века.

– То је злочин над нашим народом и над међународним правом. Тада су покушали да убију Србију, СРЈ а убили су међународно право. Свет који је настао 1999. године је свет насиља, ратова, свет силе без упоришта у праву. Кинески држављани тада нису морали да буду овде, али су изабрали да буду уз нас и поделе оно најтеже и најтужније, дали су нам своје животе и остали у вечном сећању. НАТО агресор је знао да бомбардује кинеску амбасаду и хтели су да покажу да могу да раде шта хоће и остану некажњени. Србија никад неће престати да се сећа и тражи одговорност за злочине у НАТО агресији. И зато сви који од нас траже да се безусловно сврставамо уз њихову политику нека се сете шта су говорили и радили 1999. године – казао је, између осталог, министар Вулин.

Саветник за политичке послове Амбасаде Народне Републике Кине Тиен Ишу рекао је да Кина никада неће заборавити варварски чин НАТО који је изазвао велику људску и материјалну штету.

– Хиљаде људи је рањено и погинуло, многи су расељени и током протекле 23 године боримо се за светски мир, правичност и правду. Међутим, међународни безбедносни поредак се и даље суочава са невиђеним изазовима, и даље постоје двоструки стандарди. Ми желимо мир и стабилност за све земље, а наш председник Си Ђи Пинг је предложио иницијативу за глобалну безбедност која укључује шест тачака. Челично пријатељство Србије и Кине представља сидро у регионалном миру и спремни смо да са земљама које траже мир наставимо свестрану сарадњу, како на економским основама тако и у области безбедности – поручио је Тиен Ишу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Покретна канцеларија Горана Весића са грађанима лазаревачког насеља Шушњар

Следећа вест

Горан Весић обишао Легат икона Паве и Милана Секулића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *