Радојичић: Препоручујем велики опрез за празнике, ризици су велики, за озбиљније опуштање исувише рано

Нема коментара Share:

28.04.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на К1 телевизији да је број од око 500 заражених дневно у Београду показатељ да је на одређени начин епидемиолошка ситуација боља и под неком врстом контроле.

– Рано је за опуштање, постепени кораци у опуштању епидемиолошких мера имају смисла, али за озбиљније опуштање је исувише рано. Бројке говоре у прилог томе да смо сада у бољој ситуацији, јер смо доскоро у Београду дневно имали 1.500 заражених. На питање који је тај „критични број” који нам је потребан да бисмо рекли да имамо колективни имунитет, још увек немамо сасвим јасан одговор у овом тренутку. Процењује се да је то око 75 одсто имуног становништва. Важно је да повећавамо број вакцинисаних особа. Сада у Београду имамо више од 30 одсто ревакцинисаних, више од десет одсто оних који су примили само једну дозу и 20 одсто оних који су преболели вирус – појаснио је Радојичић.

Како је навео градоначелник, нема дилеме да је вакцинација најбоља мера за заштиту од вируса корона. У неким земљама постоје стручњаци који на основу клиничких студија и целокупне епидемиолошке ситуације дефинишу календаре вакцинације и људи морају да их се придржавају, навео је градоначелник и додао да су се времена променила, те да је антивакцинални лоби много агресивнији последњих десетак година.

– Друштвене мреже су велика опасност јер се на дневном нивоу на њима објављују информације за које врло често не можете брзо да процените да ли су то истине, полуистине или манипулације. Многи их прихватају без икаквог критичког односа – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, сада се раде клиничке студије за вакцине за децу од 12 до 15 година, а прелиминарни резултати говоре да су вакцине безбедне, што је врло значајно јер и деца сада оболевају у већем броју.

– Како се ситуација сада развија, све више мислим да вакцинални пасоши имају смисла и да морамо направити разлику између људи који брину о свом здрављу и не угрожавају друге и оних који не размишљају много о другима. Мислим да се можда ближимо тренутку када ће ова мера бити реалистичнија. Мој став је да су ризици у затвореном простору много већи него на отвореном, те да би ти пасоши, легитимације највероватније допринели бољој контроли ситуације – истакао је Радојичић.

Када је у питању епидемиолошка ситуација, Радојичић је нагласио да је потребна опрезност и споро попуштање мера, пре свега оних које се односе на отворене просторе.

– Предстојећи празници носе ризике, на планинама и у одмаралиштима ће највероватније боравити велики број људи. Такође, велики број грађана посетиће православне храмове током ускршњих празника и постоји ризик од великог броја окупљања људи унутар цркава. Зато поручујем грађанима да што више времена проводе напољу, поштујући дистанцу, те да на тај начин утичу на то да не дође до повећања броја заражених – истакао је градоначелник.

Најавио је да ће сутра на седници Скупштине града пред одборницима бити две важне одлуке које се тичу помоћи угоститељима како би лакше могли да превазиђу ово, за њих тешко време, те задрже своје запослене.

– Једна одлука односи се на то да угоститељи који раде у „градском простору” буду ослобођени закупнине за мај, а да они који имају легалне баште буду ослобођени такса за јун и јул. То је помоћ града овој делатности јер је јасно да је угоститељима тешко да преброде овај период. Град ће као локална самоуправа помоћи привреди и у наредном периоду, док је држава већ издвојила велика средства за помоћ у различитим областима привреде, што је резултат стабилне економске политике – рекао је Радојичић.

Када је реч о протоколима и правилима које је Завод за јавно здравље припремио за одржавање неких прослава и јавних догађаја, градоначелник је истакао да ће се добром вољом и евентуалном корекцијом вероватно наћи начин да спровођење тих протокола профункционише.

– Очекујем да ће стручни део Кризног штаба дати неки предлог о формама релаксације епидемиолошких мера у наредном периоду. Сви можемо дати неки предлог или своје виђење, али епидемиолози би требало да дају коначну реч – рекао је Радојичић.

Када је реч о поштовању епидемиолошких мера, градоначелник је нагласио да сваки дан добија податке о томе.

– Морамо поштовати епидемиолошке мере и спроводити контролу поштовања истих. Морам рећи да примећујем веће опуштање грађана него раније. Према подацима од претходног дана, контролисано је 72 објекта, а у малом броју њих су мере биле прекршене. Када неко својим неодговорним понашањем угрожава друге, немам дилему око тога да би га требало казнити, као и све бахате појединце – нагласио је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Пројектом „Приступи интегрисаног градског развоја за инклузију Рома” побољшавамо положај маргинализованих група у Београду

Следећа вест

Радојичић: Дечје васкршње чаролије су још један чувар наше традиције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *