Весић: Mере треба да зависе од степена вакцинације, а Београд и даље предњачи у томе

Нема коментара Share:

03.05.2021.
Време је да се полако отварамо и зато сам предложио Кризном штабу да се убудуће мере одређују регионално, односно да зависе од степена вакцинације. Београд је најбољи регион у Србији јер се бавимо вакцинацијом и она нам је приоритет. Људи који су одговорни треба да буду награђени, Београђани су се показали таквима и вакцинисали се скоро 50 одсто до сада, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Хепи.

Он је истакао да смо овај Ускрс дочекали у много бољој позицији него прошле године, када је читав свет на пандемију одговорио затварањем, што је дало времена научницима да почну да раде на вакцини, а лекарима да науче како најбоље да се боре са овим вирусом.

– Сада имамо вакцине и ситуација је другачија. Једна смо од земаља која неће „локдаун” јер нам не доноси резултате, а са друге стране довољан број вакцина нам омогућава да живимо на садашњи начин. Уз Америку, Велику Британију и Израел, једна смо од ретких земаља која да има довољан број вакцина – истакао је Весић.

Подсетио је да су протекла два дана били вакцинисани само заказани, а да од данас поново почиње имунизација без заказивања, те да сви који то желе могу да посете пунктове и обаве вакцинацију.

– Са јучерашњим даном у Београду је вакцинисано 600.913 лица, односно 43,2 одсто укупне пунолетне популације, а ревакцинисано је 453.740 лица, односно 32,6 одсто пунолетних. У популацији између 65 и 74 године вакцинисано је 72,78 одсто лица, а на Врачару, Старом граду и Савском венцу тај проценат прелази 80 одсто. Просечна старост је 58,1 годину, а пре три недеље је била 63 године, што говори о томе да се све више вакцинишу млађи људи – казао је Весић.

Он је указао да ће се 8. маја отворити затворени делови угоститељских објеката.

– Мислим да је време да се полако отварамо и предложио сам Кризном штабу да се убудуће мере одређују регионално, односно да зависе од степена вакцинације. Београд је најбољи регион у Србији јер се бавимо вакцинацијом и она нам је приоритет. Вакцинацију организујемо тамо где људи живе, улазимо у предузећа, имамо 52 мобилне екипе које обилазе села и то је разлог нашег успеха. Није Београд једини који је у томе добар, то су и Нови Сад, Сремска Митровица, Ужице, Ниш и други градови и нема разлога да такви градови деле судбину оних где нема десет одсто вакцинисаних. Зато у Београду треба да важе другачије мере у односу на места где је вакцинација достигла свега десетак одсто – казао је заменик градоначелника, рекавши да Београђани због тога треба да добију и одређену награду.

Весић је прецизирао да ће до краја недеље бити организована вакцинација и у тржном центру „Ушће”.

– Потом ћемо, у односу на то како буде протицала вакцинација у „Ушћу”, радити и друге тржне центре. Сада смо у другој фази вакцинације када су се пријавили сви који су могли. Морамо да променимо тактику, морамо бити тамо где људи раде, живе и где долазе. Показало се рецимо веома добро када смо одлучили да продужимо вакцинацију до 20 сати јер се много њих вакцинисало у том, каснијем периоду. Тржни центри јесу места где се људи окупљају, одлазићемо у компаније, разговарати са директорима и заказивати и тамо вакцинацију, могућа је и групна вакцинација, обилазићемо сва насеља и омогућавати људима да се имунизују тамо где живе, јер није лако вакцинисати се ако се на пример бавите пољопривредом у насељу далеко од центра и ако вам треба много времена да тај посао обавите – казао је Весић.

Подсетио је да ће ове године бити одржани и Фест, Бир фест, Битеф, Сајам књига и друге манифестације.

– Наравно, све манифестације биће организоване уз поштовање мера које буду у том тренутку на снази. Фестивали су дух Београда и рецимо, Израелци ће моћи да дођу, хотели ће бити пуни а то онда значи посао за све, јер ће радити таксисти, ресторани, покренуће се цео ланац и људи ће имати посао. Мој посао је да браним интересе Београда, односно да наши људи и наше жене имају радна места и имају од чега да прехране породице – казао је Весић.

Он је додао да је зато Град од плаћања закупа за мај ослободио угоститеље који користе градски простор, као и плаћања такси на баште за јун и јули.

– То смо урадили управо да би се они мало „подигли на ноге” и како би исплаћивали плате својим запосленима. Држава је уложила више од осам милијарди евра у помоћ привреди по различитим основама. Да није било те помоћи, било би много затворених фирми. Ми смо као локална самоуправа дали свој допринос управо оваквим мерама. Одрицали смо се свесно дела прихода за градски буџет да бисмо омогућили њима да опстану и наставе са радом – нагласио је Весић додајући да има велики број професија које не раде годину дана попут музичара, туристичких водича и многих других. 

Зато је, како је нагласио, вакцинација веома важна и она је једини начин да се вратимо нормалном животу.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Чувене светске архитекте на конкурсу за концертну дворану

Следећа вест

Весић: Медији слободнији него пре 2012, има простора за напредак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *