Весић: Проглашене и заштићене још две културно-историјске целине Крунски венац и Светосавски плато

Нема коментара Share:

21.05.2021.
Влада Републике Србије прогласила је јуче још две просторно културно-историјске целине у Београду и то Крунски венац и Светосавски плато. На овај начин је од инвеститорске градње сачувано наше културно наслеђе, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б. 

– Од 2017. године до данас, Влада Републике Србије је на предлог Града Београда прогласила девет просторно културно-историјских целина у нашем граду и то: Историјско језгро Београда, Теразије, Професорску колонију, подручје уз Улицу Кнеза Милоша, Смиљанићеву улицу, Церак, Нови Београд, Крунски венац и Светосавски плато – рекао је Весић. 

Он је додао да у Београду, пре тога, од 1990. године до 2017. године, није проглашена ниједна просторна културно-историјска целина.

– За три године урадили смо више него сви који су се бавили заштитом културне баштине у Београду претходних 27 година од 1990. године –  закључио је заменик градоначелника.

Весић је рекао да само ове године почиње реконструкција важних објеката који се налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе Града Београда као што су Капија Карла Шестог и Зиндан капија на Београдској тврђави, реконструкција Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић”, реконструкција зграде бивше Војне академије и претварање у Музеј града, реконструкција сцене „Бојан Ступица”, реконструкција Позоришта Дадов, реконструкција Позоришта„ Бошко Буха”, као и уређење око 80 фасада у историјском језгру Београда које су под заштитом.  

– Никада се више није радило и инвестирало у културу града, о чему сведочи и то да Београд издваја из буџета преко три одсто за културу, без инвестиција које сам набројао, о чему могу да сањају многе европске земље и градови – поручио је заменик градоначелника.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд се припрема за концерте, до краја маја 50 одсто вакцинисаних

Следећа вест

Сузбијање комараца на јавним површинама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *