Почео је 53. Бемус

Нема коментара Share:

02.11.2021.
Београдске музичке свечаности, 53. по реду, свечано су синоћ отворене наступом виолинисте Немање Радуловића са Београдском филхармонијом и диригентом Марком Паризотом. Публици су се пре концерта обратили Дамир Хандановић, в.д. директора Цебефа, и Бојан Суђић, уметнички директор Бемуса, а након тога је фестивал отворио Иван Карл, градски секретар за културу.

Хандановић је поздравио публику пожелевши да са тог места упути симболичан поздрав Браци Петковићу и Ивану Тасовцу, који нажалост нису више са нама, након чега је  положио две беле руже у гледалиште.

Бојан Суђић је подсећајући на блиставе тренутке из живота фестивала, када је била част, макар и стојећи, пратити наступе великих имена из света музике, преко проблематичних деведесетих година код нас, стигао до садашњег тренутка када поново постоји кризна ситуација y целом свету.

– Ипак Бемус је, са квалитетним програмом, опстао упркос свему као уверење свих који су га годинама пратили, а смисао и сврха његовог постојања надилазе пуку свакодневицу и борбу за опстанак. Тако је било и прошле године, када су многи светски фестивали отказани, Бемус није устукнуо и одржан је уз све епидемиолошке мере – рекао је Суђић.

Он је пожелео успешан наступ уметницима који наступају на концерту отварања Бемуса, као уметницима који ће наступити на фестивалу, захвалио је потом онима који су напорно радили да би се фестивал одржао, а посебно публици без које фестивал не постоји.

Након што је градски секретар за културу Иван Карл званично прогласио фестивал отвореним, на подијуму Коларца наступио је оркестар Београдске филхармоније изводећи увертиру Глинкиног дела „Руслан и Људмила”. Уследио је наступио прослављеног виолинисте Немање Радуловића, који је, маестрално изводећи Концерт бр 2. Прокофјева, још једном оправдао статус велике звезде и омиљеног извођачког виртуоза, не остављајући никога равнодушним – ако је судити по громким аплаузима и овацијама из публике.

Немања Радуловић је на бис извео композиције Баха и Паганинија посветивши их онима који више нису са нама, што је његовом наступу додало сентименталну ноту. Кратко се обратио публици појаснивши како се овај пут ненадано нашао на наступу, али нагласио је да му је јако драго што је ту и отвара Бемус, наведено је у саопштењу Цебефа. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Потписан уговорни споразум за пројекат изградње инфраструктуре и насипање платоа за депо метроа у Макишком пољу

Следећа вест

Контрола котларница у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *