Радојичић: Почињемо реконструкцију Капије Карла Шестог у Доњем граду Београдске тврђаве

Нема коментара Share:

07.12.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да ће Капија Карла Шестог на Калемегдану бити обновљена после педесет година, а вредност радова износи близу тридесет милиона динара.

– Након спроведене јавне набавке потписан је уговор о извођењу радова на реконструкцији Капије Карла Шестог. У Доњем граду Београдске тврђаве планирана је рестаурација централног пролаза ове капије, њених бочних просторија и њихових фасада од опеке, као и североисточне и југозападне фасаде од камена – рекао је за Беоинфо Радојичић.

Градоначелник је истакао да је ова капија изграђена на самом почетку аустријске владавине, између 1718. и 1720. године, те да је симбол тадашњег успостављања границе између отоманске и западно-европске цивилизације.

– Последњи пут радови на овој капији су спроведени седамдесетих година прошлог века, а сада ће та неправда бити исправљена, јер је ова капија, као и Београдска тврђава у целини, од великог културног и историјског значаја за наш град. Не смемо заборавити да деценијама уназад привлачи туристе из читавог света. Осим ове реконструкције, планирамо још радова на Калемегдану, у оквиру Београдске тврђаве. Од 2018. године до сада уложили смо близу 320 милиона динара у обнову различитих делова Калемегдана. Реконструкцијом ове капије, као и другим значајним улагањима у очување Београдске тврђаве, Град Београд шаље јасну поруку о вредностима које жели да сачува и пренесе на будуће генерације – закључио је градоначелник Београда.  

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Рaдojичић: Швeдскa спрeмнa дa нaм прeнeсe свoja дoбрa искуствa

Следећа вест

Акција добровољног давања крви Фудбалског клуба „Партизан”

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.