Радојичић: Буџет града резултат досадашње добре политике

Нема коментара Share:

21.12.2021.
Доношење буџета Града Београда, који је највећи до сада, сигурно је важан моменат за све нас и желим да нагласим да он представља наставак добре политике коју је водио претходни градоначелник Синиша Мали, рекао је проф. др Зоран Радојичић на седници Скупштине града.

– Ово је наставак концепта креирања буџета који је стабилан, одмерен и балансиран. Овај буџет допринеће даљем развоју Београда – 160 милијарди динара ће омогућити реализацију многих планираних пројеката. За саобраћај и саобраћајну инфраструктуру опредељено је 55 милијарди динара или 37 одсто буџета, од чега ће део бити искоришћен за опремање Макишког поља, као и за саобраћајницу у привредној зони Новог Београда, Земуна и Сурчина – рекао је градоначелник Радојичић.

Када је реч о области образовања, градоначелник је додао да су у плану реконструкције Девете београдске гимназије са 426 милиона, потом ОШ „Светислав Голубовић Митраљета” са 278 милиона и ОШ „Стеван Сремац” са 222 милиона динара.

– За комуналну делатност опредељено је 15 милијарди динара. Значајан пројекат је изградња линијског парка, а водимо рачуна и о равномерном развоју рубних општина – добар пример је улагање у изградњу пијаца у Лазаревцу и Обреновцу – истакао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је култура изузетно важна област за Град Београд, те да ће Музеј града Београда бити финансиран са милијарду и сто милиона динара, Позориште „Дадов” са 161 милион динара, а за реконструкције Југословенског драмског позоришта и Позоришта „Бошко Буха” биће издвојено 95, односно 10 милиона динара.

– Када је реч о области социјалне и дечје заштите, опредељено је 5,5 милијарди динара, а један од важних пројеката у овој области је изградња објекта за децу ометену у развоју у Барајеву, у вредности од 164 милиона динара. Кроз Секретаријат за инвестиције финансирамо пројекте термалне рехабилитације четири објекта, зграду Хитне помоћи, Студентске поликлинике, амбуланте и Библиотеке града Београда – казао је Радојичић, истичући да су ово само неки од пројеката, али да сви они представљају континуитет претходно започетог развоја Београда.

Градоначелник је нагласио да су од велике важности и друге одлуке, попут одлука о коришћењу јавних површина, одређивању акустичних зона града, о радном времену угоститељских објеката, постављању станица за изнајмљивање бицикала, одвођењу и пречишћавању атмосферских и отпадних вода, те обављању комуналне делатности јавног, линијског речног превоза путника, што ће Београд сврстати на листу европских метропола које имају и овај вид јавног превоза.

– Обезбеђена су средства којима ће бити омогућено да лица без дома прибаве лична документа, чиме показујемо да смо социјално одговорно друштво. Одлуком о акустичним зонама у шест категорија и променом радног времена за објекте који су у близини стамбених зграда уводимо додатни ред у овој области, а одлукама о постављању станица за јавне бицикле унапређујемо концепт зелене хијерархије и дајемо допринос бољој мобилности града. Када је реч о Одлуци о пречишћавању отпадних вода, она ће директно омогућити реализацију пројекта „Крњача 2”, то јест изградњу канализације на левој обали Дунава – казао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да ситуација са вирусом корона у граду захтева додатни опрез, како би се задржао досадашњи добар резултат стављања епидемије под контролу. Говорећи о енергетској ситуацији, он је истакао да је ситуација стабилна и поручио грађанима да немају разлога за забринутост. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Поштовати мере Кризног штаба и током славља

Следећа вест

Промењени оснивачки акти тридесет установа културе и усвојен Меморандум о сарадњи Београда и Атине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *