Градоначелник Радојичић потписао Меморандум о разумевању између Београда и Атине са градоначелником грчке престонице

Нема коментара Share:

27.12.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас у Атини са градоначелником грчке престонице Костасом Бакојанисом са којим је потписао Меморандум о разумевању између два града.

– Састао сам се у Атини са својим грчким колегом, градоначелником Атине Костасом Бакојанисом, којем најпре желим да захвалим на изванредној добродошлици. Данас смо потписали Меморандум о разумевању између Београда и Атине, у циљу даљег унапређења сарадње главних градова наших земаља. У новембру, на састанку у Истанбулу, у оквиру Б40 Самита мреже градова Балкана покренули смо иницијативу за потписивање овог Меморандума који је даља конкретизација Споразума о пријатељству и сарадњи између Београда и Атине потписаног 1966. године – истакао је Радојичић.

Градоначелник је указао да је циљ новог Меморандума обнављање сарадње и размена најбољих пракси и иновативних идеја у областима заједничког интереса за добробит два главна града и њихових грађана. Доминантне теме су приближавање грађана наша два града кроз културу и туризам, али и отварање врата привредницима за бржу и бољу сарадњу кроз организацију привредних форума.

– Меморандум укључује смернице за рад кроз осам облика сарадње, пре свега у области културе, и то кроз организацију заједничких изложби, фестивала, књижевних сусрета, концерата, позоришних представа и осталих релевантних догађаја у оквиру европских и интернационалних културних мрежа и форума – нагласио је Радојичић.

Како је градоначелник додао, области сарадње обухваћене овим Меморандумом су и урбани развој, и то кроз осмишљавање политика и пракси у вези са зеленим површинама, трговима и јавним површинама, те урбана мобилност кроз ангажовање на промоцији и имплементацији иновативних решења за бициклисте и пешаке.

– Размењиваћемо примере добре праксе и знања у областима које су од значаја за модерне урбане центре, као што су енергетска ефикасност јавних зграда, спречавање елементарних непогода и планирање активности у евентуалним ванредним ситуацијама. Посебан фокус ће бити на настојањима да се унапреде дигиталне јавне услуге и дигитално управљање градом, у циљу унапређења решења „Смарт сити“ концепта, односно концепта „паметног града“. Област туризма је свакако једна од најважнијих области где желимо да додатно подстакнемо туристичка путовања у оба правца ради упознавања историје, културе и традиције наших земаља – казао је градоначелник.

Радојичић је додао да ће се овим Меморандумом створити могућност израде елабората и имплементирања заједничких пројеката у области заштите животне средине и области јавног здравља, кроз размену драгоцених  искустава у борби против пандемије.

– Сарадња у свим овим областима прати ниво укупних билатералних односа две земље који су традиционално пријатељски, што је било потврђено и у најтежим ситуацијама, о чему сведочи и чињеница да се 1999. године грчки народ јавно и масовно побунио против бомбардовања Србије. Заједничка блиска и братска прошлост као и дугогодишње, искрено и веома чврсто пријатељство представљају основ за развој квалитетних будућих односа и даље приближавање и сарадњу два народа – закључио је градоначелник Београда.

Градоначелник Атине Костас Бакојанис је истакао  задовољство како због потписивања овог значајног Меморандума, тако и због прилике да сарађује са једним од како је рекао, најхуманијих градоначелника, који сваке недеље оперише најмлађе пацијенте, те осим посла градоначелника обавља још један изузетно хуман и надасве одговоран посао, а то је лечење деце. Градоначелник Атине је исказао жељу да посети Београд и најавио узвратну посету почетком следеће године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Измене на линијама јавног превоза током предстојећих празника

Следећа вест

Весић отворио клизалиште у Калуђерици

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *